© BestStockFoto, Shutterstock

4 sairautta, joita voidaan hoitaa kannabiksella

Tutkimuksissa on havaittu, että kannabiksesta voitaisiin saada hyvä lääke MS-taudin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin sairauksiin. Siitä näyttää olevan hyötyä myös muissa sairauksissa.

torstai 6. heinäkuuta 2017 teksti Stine Delfs

Tähän mennessä yhdeksässä Euroopan maassa on sallittu lääkekannabiksen käyttö, ja vielä useammissa maissa kannabistuotteita saa käyttää lääketieteellisissä kokeissa.

Tuoreimmat tutkimukset paljastavat kiistellyn kasvin suuren potentiaalin, ja ehkä piankin erilaisilla lääkekannabistuotteilla voidaan hoitaa vakavia sairauksia ilman sivuvaikutuksia.

1. Dementia/Alzheimerin tauti

Huonomuistisuus ja muut muistihäiriöt vaikeuttavat maailmassa niiden 47 miljoonan ihmisen elämää, joiden aivoja rappioittavat Alzheimerin tauti tai muut vastaavat aivosairaudet. Alzheimerin taudissa aivoihin syntyy kohtalokas tulehdustila, kun beeta-amyloidiproteiini muodostaa sinne plakkia.

Laboratoriokokeissa on havaittu, että kannabiksen sisältämä hyvänolontunteen tuottava THC-molekyyli näyttää parantavan sairaat aivosolut. Kun THC:tä on tiputettu petrimaljaan, jossa on samanlaisia aivosoluja kuin Alzheimerin taudissa esiintyy, THC on liuottanut plakin niin, että tulehdus on hävinnyt.

Jos THC:llä on yhtä hyvä vaikutus sairaisiin aivosoluihin ihmiselimistössä kuin laboratoriossa, kannabiksella voidaan ehkä parantaa tauti kokonaan.

2. Syöpä

Pahoinvointi ja kivut ovat solunsalpaajahoitojen tavallisia sivuvaikutuksia, ja kannabiksella on niitä lievittävä vaikutus.

Tällä hetkellä ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että THC:llä olisi suoranainen vaikutus syöpään, mutta koska aine lievittää kipua ja kasvattaa ruokahalua, se voi auttaa syöpäpotilaita saamaan voimiaan takaisin rankkojen hoitojaksojen jälkeen.

Solunsalpaajien ja lääkekannabiksen yhdistelmä vaikuttaakin siksi tehokkaimmalta hoidolta yhteen nykyajan suurimmista uhista.

3. MS-tauti

Multippeliskleroosi eli MS-tauti on krooninen tauti. Se aiheuttaa lihasten jäykkyyttä, kouristuksia ja kipuja, jotka johtuvat hermojen tuhoutumisesta hiljalleen.

Kannabiskasvin THC:tä ja kannabidiolia sisältävä Sativex-suusuihke on hyväksytty lääke näiden oireiden lievittämiseen. Koe osoittaa, että se hidastaa MS-taudin etenemistä, parantaa potilaan liikkuvuutta ja ehkäisee keskushermoston tuhoja.

4. Touretten oireyhtymä

Äkilliset huitaisut tai lyönnit, kasvojen pakkoliikkeet ja sopimattomat tokaisut ovat arkipäivää monelle Touretten oireyhtymästä kärsivälle. Näitä tahattomia lihaskouristuksia ja äännähdyksiä nimitetään tic-oireiksi.

Touretten oireyhtymän pohjimmaista syytä ei vieläkään tunneta. Siksi siihen ei ole löydetty hoitoa.

Kokeessa saatiin tuloksia, joiden mukaan THC saattaisi lievittää verbaalisia ja fyysisiä tic-oireita, mutta ei ole pystytty selittämään tieteellisesti, mikä kannabiksessa olisi sellaista, että se lievittäisi oireita.

TULEVAISUUDEN LÄÄKE:

  • Kannabiskasvi sisältää tetrahydrokannabinolia eli THC:tä, kannabidiolia ja ainakin sataa muuta kemiallista ainetta, jotka yhdessä tuottavat käyttäjälle voimakkaan hyvänolontunteen.
  • Uuden kannabistietouden toivotaan auttavan uusien räätälöityjen THC-molekyyliä muistuttavien lääkeaineiden kehittämisessä. Niillä vältyttäisiin kannabiksen ei-toivotuilta sivuvaikutuksilta, kuten psykooseilta ja ahmimiselta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: