Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ROKOTTAMINEN

MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, johon kuolee joka vuosi tuhansia lapsia.

© Shutterstock
Lääketiede - Lääkkeet

3 hyvää syytä ottaa rokote

Rokottamiselle on useita hyviä perusteita – eikä yhtään kunnollista sitä vastaan. Esimerkiksi MPR-rokotteen sivuvaikutukset ovat hyvin lieviä verrattuna siihen, millaisia oireita sen ehkäisemät taudit aiheuttavat.

1. Saat kattavan suojan

Pieni pistos suojaa sinua tai lastasi sairaudelta, joka voi olla hengenvaarallinen. Esimerkiksi MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen yhdellä 2 500:sta sairastuneesta.

MPR-rokotetut saavat vähintään 97 prosentin turvan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Luonnollinen tartunta ei tee immuunijärjestelmää sen vahvemmaksi, kuten usein virheellisesti luullaan. Rokote antaa virusta tai bakteeria vastaan saman immuniteetin, jonka saisi sairastamalla taudin.

2. Riskit ovat pienemmät

Tutkijat eivät ole rekisteröineet ainoatakaan kuolemantapausta, joka olisi johtunut suoraan rokottamisesta, ja vakavat sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

MPR-rokotteen yleisimmät sivuvaikutukset ovat arkuus tai lievä kuume, ja 5 prosentille rokotetuista nousee iholle pientä ihottumaa muutamaksi päiväksi.

Toisaalta taudit, joilta rokotteet suojaavat, aiheuttavat paljon suurempia oireita ja riskejä. Esimerkiksi vuonna 2016 tuhkarokkoon kuoli maailmassa 89 780 ihmistä.

3. Autat heikoimpia

Rokotteet sisältävät joko kuolleita tai heikennettyjä viruksia tai bakteereja tai niiden osia, joten ne ovat terveille ihmisille vaarattomia.

Syöpäpotilaille ja muille ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, rokotteet voivat muodostaa riskin, mutta toisaalta heillekin on etua siitä, että muut rokotetaan.

Mitä suurempi osa väestöstä rokotetaan, sitä pienempi tartuntavaara on niille, jotka eivät itse voi ottaa rokotetta. Tätä kutsutaan laumaimmuniteetiksi tai laumasuojaksi. Toisin sanoen ottamalla rokotteet autat siksi aina itsesi lisäksi myös muita.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota