Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universel influenza-vaccine

Yleisrokote influenssoihin ehkä tulossa

HYVIÄ UUTISIA: Tutkijat ovat vuosikymmeniä yrittäneet saada aikaan yleisrokotteen, joka suojaisi kaikentyyppisiltä influenssoilta ja tehoaisi kaikkiin influenssavirusten muunnelmiin. Nyt sellainen on askelen lähempänä.

Shutterstock

Influenssarokotteet pelastavat ihmishenkiä joka vuosi, mutta niissä on useita heikkouksia.

Aina ennen influenssakauden alkua tutkijat yrittävät ennustaa, minkä tyyppinen virus tällä kertaa lähtee kiertämään, ja kehittävät rokotteen sitä vastaan.

Tällainen taktiikka on kallis ja aikaavievä. Lisäksi on aina riski, että influenssavirus muuntautuu kesken kauden tai sen rinnalla lähtee leviämään kokonaan toisen tyyppinen virus. Tällöin rokotteesta ei ole hyötyä.

Ratkaisu olisi yleisrokote, joka tehoaa kaikentyyppisiin influenssaviruksiin. Nyt on saatu hyviä uutisia siltä rintamalta.

Koetulokset herättävät toivoa

Tutkijat ovat onnistuneet tietokonemallinnuksen avulla löytämään influenssaviruksesta neljä aluetta, jotka ovat samanlaisia kaikissa virustyypeissä ja joissa ei yleensä esiinny mutaatioita.

Tämän tiedon pohjalta on kehitetty FLU-v-rokote, joka aktivoi elimistön immuunijärjestelmän T-solut iskemään juuri näiden alueiden proteiineihin.

Kehitteillä olevaa rokotetta on jo useita kertoja testattu ihmisillä, ja erityisesti viimeisin koe on vaikuttanut lupaavalta. 175 koehenkilön tulokset poikkesivat selvästi lumelääkettä saaneen verrokkiryhmän tuloksista, ja parantunut immuunivaste säilyi kuusi kuukautta rokotuksen jälkeen.

Nyt suunnitellaan uusia testejä, jotta saadaan selvyys siitä, miten tehokas FLU-v on erilaisia influenssaviruksia vastaan. Parhaassa tapauksessa sillä voitaisiin torjua miljoonia influenssatartuntoja joka vuosi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota