Shutterstock
Universel influenza-vaccine

Universaali influenssarokote on todella lähellä

HYVIÄ UUTISIA: Tutkijat ovat vuosikymmeniä yrittäneet saada aikaan yleisrokotteen, joka suojaisi kaikentyyppisiltä influenssoilta ja tehoaisi kaikkiin influenssavirusten muunnelmiin. Ja nyt näyttää siltä, että läpimurto on lähellä.

Influenssarokotteet pelastavat ihmishenkiä joka vuosi, mutta niissä on useita heikkouksia.

Aina ennen influenssakauden alkua tutkijat yrittävät ennustaa, minkä tyyppinen virus tällä kertaa lähtee kiertämään, ja kehittävät rokotteen sitä vastaan.

Tällainen taktiikka on kallis ja aikaavievä. Lisäksi on aina riski, että influenssavirus muuntautuu kesken kauden tai sen rinnalla lähtee leviämään kokonaan toisen tyyppinen virus. Tällöin rokotteesta ei ole hyötyä.

Ratkaisu olisi yleisrokote, joka tehoaa kaikentyyppisiin influenssaviruksiin. Nyt on saatu hyviä uutisia siltä rintamalta.

Ensimmäinen universaalirokote on valmis III-vaiheen kokeisiin – se on viimeinen vaihe ennen kuin rokote hyväksytään käyttöön.

Koetulokset herättävät toivoa

Tutkijat ovat onnistuneet tietokonemallinnuksen avulla löytämään influenssaviruksesta neljä aluetta, jotka ovat samanlaisia kaikissa virustyypeissä ja joissa ei yleensä esiinny mutaatioita.

Tämän tiedon pohjalta on kehitetty FLU-v-rokote, joka aktivoi elimistön immuunijärjestelmän T-solut iskemään juuri näiden alueiden proteiineihin.

Kehitteillä olevaa rokotetta on jo useita kertoja testattu ihmisillä, ja erityisesti viimeisin koe on vaikuttanut lupaavalta. 175 koehenkilön tulokset poikkesivat selvästi lumelääkettä saaneen verrokkiryhmän tuloksista, ja parantunut immuunivaste säilyi kuusi kuukautta rokotuksen jälkeen.

Nyt suunnitellaan uusia testejä, jotta saadaan selvyys siitä, miten tehokas FLU-v on erilaisia influenssaviruksia vastaan. Parhaassa tapauksessa sillä voitaisiin torjua miljoonia influenssatartuntoja joka vuosi.