Verisoluista etsitään apua lapsettomille

Japanilaistutkijat ovat luoneet alkeellisia munasoluja verisoluista. Läpimurto voi tulevaisuudessa auttaa tahattomasti lapsettomia, mutta se herättää myös eettisiä kysymyksiä.

Shutterstock

Japanilaiset tutkijat ovat muuttaneet verisoluja alkeellisiksi munasolujen esiasteiksi. Läpimurto enteilee uusia lisääntymismahdollisuuksia tahattomasti lapsettomille naisille.

Kioton yliopiston tutkijaryhmä otti naiselta verisoluja ja palautti ne kantasoluiksi, jotka voivat sekä jakautua monta kertaa että kehittyä melkein miksi tahansa elimistön solutyypiksi.

Japanilaistutkijat ovat saaneet verisolun kehittymään munasolun esiasteeksi, oogonioksi. Kuvassa on tällainen munasolun esiaste.

© Chika Yamashiro et al.

Sitten kantasolut siirrettiin maljaan, jossa oli hiiren munasarjan soluja.

Tässä ympäristössä kantasolujen kehitystä ohjattiin munasolujen suuntaan, ja lopputulokseksi tuli neljässä kuukaudessa oogonioita eli alkumunasoluja. Näitä kehittyy normaalisti tytöillä jo sikiökaudella.

Sama henkilö voi olla sekä isä että äiti

Oogonioista on vielä melkoisesti matkaa kypsiin munasoluihin, mutta japanilainen tutkijaryhmä suhtautuu toiveikkaasti tavoitteen saavuttamiseen ennen pitkää.

Toisten kokeiden tulokset vihjaavat, että samalla menetelmällä on mahdollista tuottaa tulevaisuudessa myös siittiöitä.

Jos käyttöön saadaan sekä miehen että naisen keinotekoisesti tuotettuja sukupuolisoluja, tahattomasti lapsettomalle parille tarjoutuu tilaisuus hankkia biologinen jälkeläinen kummankin hedelmättömyydestä huolimatta.

Jo teoreettinen mahdollisuus on herättänyt vaikeita eettisiä kysymyksiä. On nimittäin ajateltavissa, että yksi ja sama henkilö on lapsen isä ja äiti. Lisäksi sen, että naisen luonnollinen lisääntymisikä saattaa menettää merkityksensä, on esitetty antavan aihetta huoleen.

Lue myös:

psykedeeliset sienet
Lääketieteellinen tekniikka

Taikasienet voivat lievittää vaikeaa masennusta

3 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Uusi laihdutuspilleri pullistuu mahassa

2 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Tulevaisuuden tekosydämet ovat valmiina

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!