Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tekniikka haihduttaa humalan

Kanadalaistutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka poistaa alkoholia verestä keuhkojen kautta. Sillä humala haihtuu nopeammin kuin jos maksa polttaisi alkoholin.

Shutterstock

Toronton yliopistossa Kanadassa on kehitetty menetelmä, jolla voidaan kolminkertaistaa alkoholin poistumisnopeus verenkierrosta. Menetelmä on suunniteltu alkoholimyrkytyspotilaiden hoitoon.

Hoitokeino perustuu hallittuun hyperventilaatioon, jolloin vältytään hyperventilaation yleisiltä sivuvaikutuksilta eli pyörtyilyltä ja pahoinvoinnolta. Apuvälineenä käytetään ClearMate-nimistä laitetta, jonka läpi potilas hengittää.

© University Health Network

ClearMate varmistaa, että happi ja hiilidioksidi ovat koko ajan tasapainossa potilaan sisäänhengitysilmassa ja siten myös veressä.

Kun potilas hyperventiloi eli hengittää normaalia enemmän, iso osa alkoholista siirtyy verestä uloshengitysilmaan eikä maksan tarvitse hajottaa sitä.

Votkatesti varmisti tehon

Toronton yliopiston tutkijat testasivat uuden menetelmän tehoa vapaaehtoisilla koehenkilöillä, joiden piti juoda puoli lasia votkaa kahdessa kokeessa.

Ensimmäisellä kerralla alkoholin annettiin palaa koehenkilöiden elimistössä normaalisti ilman apuvälineitä. Votka-annoksen sisältämän alkoholimäärän puoliintuminen potilaiden veressä kesti 2–3 tuntia.

Toisella kerralla koehenkilöt ensin hyperventiloivat ilman apuvälinettä ja sitten jatkoivat hyperventiloimista ClearMaten avulla.

Alkoholin määrä veressä laskee normaalisti hitaasti (vihreä käyrä). Jos henkilö hyperventiloi, promillemäärä pienenee nopeammin (punainen käyrä). ClearMate-laitteen avulla hyperventiloiminen poistaa alkoholia tehokkaasti (sininen käyrä). Promillet luetaan y-akselilta, minuutit alkoholin nauttimisen jälkeen x-akselilta.

© University Health Network

Hyperventilaatio ClearMaten avulla puolitti alkoholin määrän veressä noin kolmasosassa siitä ajasta, mikä siihen olisi mennyt pelkän maksan voimin.

Sopii myös kotihoitoon

Nykyään lääkäreillä ei juurikaan ole keinoja hoitaa alkoholimyrkytystä poistamalla alkoholia verenkierrosta. Potilas voidaan panna dialyysilaitteeseen, joka poistaa verestä kuona-aineita, mutta se on mittava operaatio.

Hyperventilaatiomenetelmä on yksinkertainen, sillä koko ClearMate-laitteisto mahtuu salkkuun. Hoitoa voidaan siis antaa myös sairaalan ulkopuolella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota