Uusi tekniikka antoi syöpäpotilaalle jälleen kasvot

Rajun syöpäleikkauksen läpi käynyt brasilialaismies sai tulostetun kasvoproteesin vain älypuhelimen, ilmaisen sovelluksen ja 3D-tulostimen avulla.

Aggressiivinen suusyöpä vaati leikkauksia, joista jäi Carlito Conceiçaolle iso reikä oikean silmän ja poskiluun kohdalle.

© CATERS NEWS/POLFOTO

Syövän selättänyt brasilialaismies sai kasvosiirteen, jonka tekemiseen käytettiin älypuhelinsovellusta ja 3D­-tulostinta.

Carlito Conceiçao sairastui vuonna 2008 aggressiiviseen suusyöpään.

Kun jatkuvasti kasvava kasvain poistettiin suuontelosta leikkaamalla, hänen kasvonsa eivät säilyneet entisellään. Kasvoista jouduttiin hävittämään niin paljon kudosta, että oikean silmän, poskipään ja nenän seudulle syntyi ammottava aukko.

Kasvovamma aiheutti masennuksen

Conceiçaolle valmistettiin mittojen mukaan kasvoproteesi, mutta se osoittautui käytössä hyvin hankalaksi, sillä se ei tahtonut pysyä paikallaan.

Ongelma rajoitti Conceiçaon sosiaalista elämää ja syöksi hänet melkein epätoivoon.

Conceiçaon pelastus oli halpa ratkaisu, joka oli kehitetty São Paulon valtionyliopistossa.

Uusi proteesi syntyi ilmaisella sovelluksella

Se perustui ilmaissovellukseen, jolla valokuvista saa kolmiulotteisia malleja, ja tulostimeen, jolla niitä voi tulostaa.

Conceiçaolle valmistettiin tällä menetelmällä silikonista uusi kasvoproteesi, joka sopi hänelle kuin nakutettu.

Edullisten valmistuskustannusten lisäksi ratkaisun etuihin kuuluu se, että proteesi pysyy hyvin kiinni ja sulautuu hienosti kasvoihin. Irtoamisen estää magneettilukitus.

Näin proteesi tehtiin: