Shutterstock
Luomi iholla

Uusi skanneri löytää ihosyövän ilman koepalaa

Uudessa skannerissa käytetään samaa tekniikkaa kuin lentokenttien turvallisuustarkastuksissa, ja se havaitsee ihosyöpäsolut 97 prosentin tarkkuudella. Tutkijoiden mukaan siitä voidaan pian valmistaa edullinen kädessä pidettävä malli.

Jos menet lääkäriin tarkistuttamaan luomesi syövän varalta, lääkäri leikkaa siitä kudosnäytteen testattavaksi.

Kudosnäytteet voivat pian olla menneisyyden tuulia, sillä nyt on kehitetty mikroaaltoihin perustuva menetelmä, joka pystyy jäljittämään ihosyövän ilman kudosnäytettä.

Tutkijoiden mukaan tekniikka voidaan helposti ja edullisesti kutistaa kädessä pidettävään laitteeseen, jota voitaisiin käyttää rutiininomaisesti joka lääkärikäynnillä.

Kudosnäytteitä otetaan varmuuden vuoksi

Vuonna 2020 noin 57 000 ihmistä maailmassa menehtyi melanoomaan eli tummasolusyöpään. Melanoomadiagnoosin samana vuonna sai lähes 325 000 ihmistä.

Onneksi myös ihosyöpätestejä tehdään enemmän kuin koskaan, mutta toisaalta asiasta huolestuneilta potilailta joudutaan ottamaan joka kerta kudosnäytteitä.

Aiemman raportin mukaan yhtä ihosyöpätapausta kohden lääkärit ottavat koepalan 15:ltä terveeksi osoittautuvalta ihmiseltä.

"Turhiksi" osoittautuvien koepalojen ottoa halutaan vähentää. Sen lisäksi, että koepalan otto aiheuttaa kipua ja haavan paraneminen kestää, näytteen ottaminen ja analysointi vie aikaa ja resursseja.

Millimetriaallot voivat leikata koepalojen tarvetta

Uuden laitteen kehittäneet tutkijat ovat useita vuosia testanneet mahdollisuutta havaita ihosta ja luomista solumuutokset, joista myöhemmin voi kehittyä syöpä.

Ihosolut voidaan kuvantaa mikroaaltojen ja hieman niitä pidempiaaltoiseen sähkömagneettiseen säteilyyn kuuluvien millimetriaaltojen avulla.

Kuvantamisessa soluja pommitetaan aalloilla, jotka heijastuvat takaisin. Jos soluissa on tapahtumassa muutoksia, vesimolekyylien, proteiinien, sokereiden ja happojen määrä niissä muuttuu, ja se voidaan havaita laitteella soluista takaisin heijastuvista aalloista.

Lääkäri tutkii potilaan niskaa dermatoskoopilla

Kun millimetriaaltoskannerista saadaan kyllin pieni, sillä voidaan korvata dermatoskooppi tai täydentää sillä tehtävää tutkimusta. Dermatoskooppi on käytännössä suurennuslasi, joka suurentaa potilaan ihon yksityiskohdat 100-kertaiseksi.

© Shutterstock

Testissä tutkittiin millimetriaalloilla 136 potilaan iho ja luomet melanooman varalta.

Millimetriaaltoskannerilla osuttiin oikeaan diagnoosiin noin 97 prosentissa tapauksista, mikä tutkijoiden mukaan on parhaimpien käytössä olevien nykyaikaisten menetelmien tasoa.

Pian käytössä on käsiskanneri

Tutkimuksessa käytetty laite ei ollut vielä kädessä pidettävää mallia. Raportissa tutkijat toteavat kuitenkin, että sellaiseen vaadittava tekniikka on jo olemassa, joten pienestä ja edullisesta laitteesta voidaan tehdä yhtä tehokas.

Laitteessa on oltava kaksi antennia millimetriaaltojen lähettämiseen, mutta ne voidaan sisällyttää mikrosiruun.

Tutkijoiden mukaan tämä kaikki voi enteillä helpompia ja nopeampia ihosyöpätestejä ja ainakin vähentää merkittävästi turhien koepalojen määrää.