Shutterstock
regeneratiivinen lääketiede, kynsisammakko, amputoitu

Uusi lääke kasvattaa uuden raajan amputoidun tilalle

Viiden lääkeaineen koktaili auttoi sammakkoa kasvattamaan itselleen raajan amputoidun tilalle, vaikka se on yleensä mahdotonta. Nyt tutkijat toivovat, että menetelmää voitaisiin soveltaa ihmisiin jo muutamassa vuosikymmenessä.

Kaikilla maailman eliöillä on kyky parantaa itseään. Siksi pintahaava paranee ihosta pian ja luu kasvaa ehjäksi murtuman jälkeen. Nämä ovat esimerkkejä regeneraatioksi kutsutusta ilmiöstä.

Silti vain meritähdet, tietyt leguaanilajit ja muutama muu eläinlaji pystyvät kasvattamaan kokonaisia ruumiinosia, jos ne menettävät alkuperäisen osan.

Tilanne voi olla muuttumassa. Uudessa tutkimuksessa Tuftin yliopiston ja Wyss-instituutin tutkijat onnistuivat kasvattamaan afrikankynsisammakolle takaisin jalan tietynlaisella lääkeaineyhdistelmällä. Yleensä sammakkolaji ei kykene siihen.

Jalka kasvoi takaisin 18 kuukaudessa

Tutkijat käyttivät viittä eri lääkeinainetta. Sekoitus koostui muun muassa kasvuhormonista ja aineesta, joka estää sammakkoa tuottamasta kollageeni-proteiinia. Proteiinin tuotanto johtaa yleensä muun muassa arpikudoksen muodostumiseen.

Lääkeainesekoitusta siveltiin jalantynkään, josta raaja oli amputoitu koetta varten tarkoituksella. Sen jälkeen sekoituksen annettiin olla haavassa 24 tuntia.

18 kuukauden päästä sammakolle oli muodostunut uusi jalka. Se ei ollut aivan entisen veroinen, mutta siihen oli kasvanut hermoja, lihaksia ja luita niin, että eläin pystyi käyttämään sitä.

Teoriassa kaikilla on sama kyky

Tutkijat olivat erityisen innoissaan siitä, että sekoituksen ei tarvinnut vaikuttaa kuin 24 tuntia kuukausien mittaisen uusiutumisprosessin käynnistämiseksi.

Kokeen tulos viittaa siihen suuntaan, että teoriassa kaikilla eliöillä on kyky kasvattaa uusia ruumiinosia – myös ihmisillä. Se vaatii kuitenkin ominaisuuden aktivoimista ulkopuolisin keinoin esimerkiksi lääkeaineilla.

Tutkijat aikovat seuraavaksi kokeilla hoitoa nisäkkäillä.

Uuden keksinnön toivotaan nopeuttavan regeneratiivisen lääketieteen kehitystä siinä määrin, että myös ihmisille pystyttäisiin kasvattamaan raajoja takaisin. Sen toivotaan onnistuvan jo muutamassa vuosikymmenessä.