Tutkijat hoitavat diabetesta lääkkeittä

Diabeteksen hoitaminen ilman pistoksia, pillereitä ja verensokerin mittauksia voi olla tulevaisuutta uraauurtavan kokeen ansiosta.

Viimeiset 30 vuotta diabetesta sairastavien määrä maailmassa on lähes nelinkertaistunut. Ja joka vuosi ainakin 1,5 miljoonaa ihmistä menehtyy siihen.

Valtaosa diabeetikoista sairastaa tyypin 2 diabetesta. Se on monimuotoinen sairaus ja jota nykyisin hoidetaan elämäntapamuutosten ja lääkkeiden tai pistosten yhdistelmällä.

Nyt tutkijaryhmä on tehnyt uuden kokeen, joka voi avata merkittäviä mahdollisuuksia päästä invalidisoivasta kansantaudista jonain päivänä eroon – ilman lääkkeitä.

Tutkijat pommittivat yhtä maksan kohtaa

Tyypin 2 diabetekselle on ominaista, että verensokeripitoisuus on liian korkea eli veressä on jatkuvasti liikaa glukoosia.

Syynä voi olla se, että elimistön solujen insuliiniherkkyys on jostain syystä alentunut tai että haima ei enää tuota elintärkeää insuliinihormonia kylliksi.

VIDEO: TYYPIN 2 DIABETEKSEN PERUSTEET

Video

Uudessa kokeessa tutkijoiden onnistui ehkäistä verensokerin nousua ja laskea korkeaa verensokeria diabetesta sairastavilla sioilla, hiirillä ja rotilla pommittamalla niiden maksan erästä hermokimppua pienillä tiiviillä ultraääni-impulsseilla.

Impulssit kohdistettiin pieneen halkeamaan maksan alaosassa porttilaskimon lähellä. Siellä sijaitsee hermokimppu, joka muun muassa viestii aivoille veren sokeri- ja ravinnepitoisuudesta niin, että aivot pystyvät tasapainottamaan niitä.

Ultraäänellä tutkijat pystyivät aktivoimaan juuri tätä viestien kulkua maksan ja aivojen välillä.

Kolmen minuutin päivittäinen hoito riittää

Tutkimuksessa kolmen minuutin päivittäinen hoito riitti laskemaan sairaiden eläinten verensokerin normaalitasolle.

Seuraavaksi aiotaan selvittää, voitaisiinko samaa tekniikkaa soveltaa ihmisiin.

Tutkijat ovatkin jo hyvää vauhtia tekemässä ensimmäisiä alustavia kokeita. Vaikka tulokset vaikuttaisivat ihmisilläkin hyvältä, menetelmän skaalaaminen laajempaan käyttöön on haastavaa:

Kokeessa käytetyn ultraäänilaitteiston hallinta vaatii nimittäin teknistä koulutusta.

Tutkijoiden mukaan olemassa on kuitenkin jo tekniikkaa, jolla järjestelmää voidaan yksinkertaistaa niin, että potilas voisi hoitaa käsittelyn kotona. Tarkoitukseen sopivia laitteistoja ei sen sijaan vielä ole, joten ne on kehitettävä, ennen kuin päästään eroon verensokeritesteistä, pistoksista ja lääkkeistä.