Ellen Roche/Harvard University

Tekosydämet sykkivät tarpeesta

Maailman yleisin kuolemansyy on sydän- ja verisuonitaudit. Robotit, tulostimet ja muu huipputekniikka auttavat potilaita pysymään elossa.

Titaaniputket ohjaavat veren oikeaan osoitteeseen

Tekosydämien pitää kestää 115 000 lyöntiä vuorokaudessa. Yhdysvalloissa on suunniteltu titaaniputkisydän, jossa hapekas ja vähähappinen veri ohjautuvat isoon ja pieneen verenkiertoon liikkuvan sylinterin kautta. Kun veri on hapettunut keuhkoissa, se lähtee kiertämään elimistössä.

Kristyna Wentz-Graff/OHSU

Pieni nipistin korjaa vuotavan sydänläpän

Kun hiippaläppä vuotaa, veri voi virrata väärään suuntaan eikä sydän pysty hoitamaan tehtäväänsä kunnolla. Noin 1,5-senttinen klipsi, joka viedään katetritekniikalla paikalleen, puristaa hiippaläpän liuskat reunasta yhteen.

Abbott

Ihmissolut kasvavat suonikkaassa lehtilavassa.

Tulevaisuudessa saatetaan lisätä pieniä verisuonia sairaaseen sydämeen. Niitä on jo onnistuttu tuottamaan uudella tekniikalla, jossa lehden lehtisolukko liuotetaan pois ja korvataan esimerkiksi verisuoni- ja kantasoluilla. Suonitus koostuu selluloosahiilihydraatista, joka ei aiheuta tulehdusta.

Worcester Polytechnic Institute

3D-tulostin käyttää sydämen materiaalina kantasoluja

3D-tulostin voi ratkaista sydämensiirtoon liittyvän hyljintäongelman. Toimiva uusi sydän tulostetaan kerrostamalla potilaan omasta rasvakudoksesta saatavia kantasoluja, jotka erilaistuvat mm. lihas- ja verisuonisoluiksi. Siirre perustuu potilaan kehon tietokonekerroskuvaukseen.

Debbie Hill/UPI/Ritzau Scanpix

Heikko sydän saa tukea solusiirrosta

Heikko sydänlihas pumppaa tehottomammin verta ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan. Siksi tutkitaan mahdollisuuksia vahvistaa sydäntä sen omilla sidekudossoluilla, jotka ensin palautetaan kantasoluiksi ja sitten muunnetaan uusiksi lihassoluiksi. Nämä siirretään potilaaseen.

Gordana Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Joustava pakkopaita pitää yllä sykettä

Tahdistin voi aiheuttaa tulehduksen, koska sen elektrodit liitetään verisuoniin. Uudessa vaihtoehdossa vaara vältetään kiinnittämällä imukupeilla sydämeen valkoinen silikonipussi. Pumppu pullistaa kolmea pehmeää putkea sykkeen tahtiin.

Ellen Roche/Harvard University