Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tekosydämet sykkivät tarpeesta

Maailman yleisin kuolemansyy on sydän- ja verisuonitaudit. Robotit, tulostimet ja muu huipputekniikka auttavat potilaita pysymään elossa.

Ellen Roche/Harvard University

Titaaniputket ohjaavat veren oikeaan osoitteeseen

Tekosydämien pitää kestää 115 000 lyöntiä vuorokaudessa. Yhdysvalloissa on suunniteltu titaaniputkisydän, jossa hapekas ja vähähappinen veri ohjautuvat isoon ja pieneen verenkiertoon liikkuvan sylinterin kautta. Kun veri on hapettunut keuhkoissa, se lähtee kiertämään elimistössä.

Kristyna Wentz-Graff/OHSU

Pieni nipistin korjaa vuotavan sydänläpän

Kun hiippaläppä vuotaa, veri voi virrata väärään suuntaan eikä sydän pysty hoitamaan tehtäväänsä kunnolla. Noin 1,5-senttinen klipsi, joka viedään katetritekniikalla paikalleen, puristaa hiippaläpän liuskat reunasta yhteen.

Abbott

Ihmissolut kasvavat suonikkaassa lehtilavassa.

Tulevaisuudessa saatetaan lisätä pieniä verisuonia sairaaseen sydämeen. Niitä on jo onnistuttu tuottamaan uudella tekniikalla, jossa lehden lehtisolukko liuotetaan pois ja korvataan esimerkiksi verisuoni- ja kantasoluilla. Suonitus koostuu selluloosahiilihydraatista, joka ei aiheuta tulehdusta.

Worcester Polytechnic Institute

3D-tulostin käyttää sydämen materiaalina kantasoluja

3D-tulostin voi ratkaista sydämensiirtoon liittyvän hyljintäongelman. Toimiva uusi sydän tulostetaan kerrostamalla potilaan omasta rasvakudoksesta saatavia kantasoluja, jotka erilaistuvat mm. lihas- ja verisuonisoluiksi. Siirre perustuu potilaan kehon tietokonekerroskuvaukseen.

Debbie Hill/UPI/Ritzau Scanpix

Heikko sydän saa tukea solusiirrosta

Heikko sydänlihas pumppaa tehottomammin verta ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan. Siksi tutkitaan mahdollisuuksia vahvistaa sydäntä sen omilla sidekudossoluilla, jotka ensin palautetaan kantasoluiksi ja sitten muunnetaan uusiksi lihassoluiksi. Nämä siirretään potilaaseen.

Gordana Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Joustava pakkopaita pitää yllä sykettä

Tahdistin voi aiheuttaa tulehduksen, koska sen elektrodit liitetään verisuoniin. Uudessa vaihtoehdossa vaara vältetään kiinnittämällä imukupeilla sydämeen valkoinen silikonipussi. Pumppu pullistaa kolmea pehmeää putkea sykkeen tahtiin.

Ellen Roche/Harvard University

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota