Shutterstock
Takamuksen muotoinen persikka

Tästä syystä brasilialainen pakaroiden kohotus on vaarallisin kauneusleikkaus

Pakaroiden suurennus on plastiikkakirurginen operaatio, jonka suosio kasvaa eniten. Toisaalta se on myös vaarallisin. Tiede selittää, miksi täydellisen pyllyn tavoittelu on vaarallista.

Aiemmin plastiikkakirurgiassa suosittua oli rasvan poistaminen kehosta, kun taas nykyisin sitä siirrellään toiseen paikkaan.

Pakaroiden kohotus antaa – mikäli kaikki sujuu hyvin – litteän mahan, kapean vyötärön ja täyteläisen takamuksen.

Maailmassa pakaroiden kohotus on nopeimmin yleistyvä plastiikkakirurginen toimenpide. Nykyisin muotoillaan lähes 78 prosenttia enemmän pakaroita kuin vuonna 2015. Pelkästään Yhdysvalloissa tehdään 110 pakaroiden muotoilua joka päivä – tai 40 320 vuodessa.

Brasilialainen pakaroiden kohotus on kansainvälisen plastiikkakirurgien yhdistyksen ISAPS:n mukaan myös riskialtein toimenpide. Joidenkin selvitysten mukaan peräti 1 henkilö 500:sta kuolee operaation seuraksena. Joissakin selvityksissä määrän arvioidaan olevan 1 henkilö 3 000:sta.

Nicki Minajin takamus

Kuva: Räppäri Nicki Minaj on yksi tähdistä, joka on kasvattanut tiimalasimuodon suosiota.

© Shutterstock

Vuonna 2017 tutkintakomissio selvitti, että kolme prosenttia plastiikkakirurgeista, jotka tekivät pakaroiden muotoiluja, olivat menettäneet potilaita.

Kohotus kehon omalla rasvalla

Brasilialainen pakaroiden kohotus tehdään niin, että rasvaa imetään yhdestä kohdasta kehoa, puhdistetaan solut ja ruiskutetaan rasva toisaalle – yleensä pakaroiden alaosaan.

Toimenpiteen etuna on se, että siinä tehdään vain 3 –5 viiltoa, joiden mitta on 1 –2 senttiä.

Kun käytetään potilaan omia soluja, pienenee riski, että elimistö alkaisi hylkiä siirrettyä kudosta.

Pakaroita voidaan myös täyttää implanteilla tai täytenesteellä, mutta yhdysvaltalaisviranomaiset varoittavat näiden vaihtoehtojen vaaroista.

Vähäisten leikkaushaavojen vuoksi potilas voi palata normaaliin arkeen jo kaksi päivää operaation jälkeen, kunhan välttää ponnistelua kaksi viikkoa.

Pakaroiden kohotus voi aiheuttaa veritulppia

Mitalin toinen puoli ovat mahdolliset komplikaatiot, joihin kipujen ja arpien lisäksi kuuluvat:

  • Patit ihon alla
  • Ihon tuhoutuminen infektion vuoksi
  • Rasvaemboliat – eräänlaiset veritulpat – jotka voivat tappaa

Pakaroiden ihonalaiskerros eli ihon alin kerros koostuu muun muassa rasvakudoksesta. Isoa pakaralihasta ja rasvaa erottaa toisistaan vain ohut sidekudoskerros, lihaskalvo.

Kun plastiikkakirurgi ruiskuttaa elimistöön rasvaa, sen pitäisi päätyä ihonalaiskerrokseen. Brasilialaisessa pakaroiden kohotuksessa on merkittävä riski, että neulat pistävät reikiä lihaskalvoon.

Jos pakaralihakseen pääsee rasvasoluja, ne voivat kulkeutua isoihin verisuoniin, jotka ovat juomapillin paksuisia ja johtavat sydämeen. Rasvasolut voivat tukkia ne tai sydämestä keuhkoihin vievät verisuonet.

VIDEO: Katso, miten helposti rasvansiirto menee pieleen

Copyright: PRS Journal

Riskin vuoksi muun muassa brittiläinen plastiikkakirurgien yhdistys BAAPS kehottaa jäseniään lopettamaan pakaroiden kohotukset.

Yhdysvalloissa plastiikkakirurgien yhdistys on antanut useita suosituksia, joilla pyritään minimoimaan operaation riskit. Toimenpiteessä pitää esimerkiksi käyttää kanyyleja, joita on helppo käsitellä ja jotka eivät taivu ja ohjaudu väärään paikkaan.

Korkeista kuolinluvuista syytetään tavallisesti maita ja alueita, joissa halpoja kauneusleikkauksia tehdään kuin liukuhihnalta, esimerkiksi Floridaa Yhdysvalloissa.

Eurooppalaiset suuntaavat usein Turkkiin. Kaksi brittiläistä kuolemantapausta on yhdistetty esimerkiksi Izmirissä toimivaan klinikkaan.