Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

psykedeeliset sienet

Taikasienet voivat lievittää vaikeaa masennusta

Useissa kokeissa on havaittu, että psykedeeli psilosybiinillä on ahdistusta lievittäviä ominaisuuksia. Siksi Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on päättänyt kiirehtää sienistä saatavan psykedeelin psilosybiinin lisätutkimuksia toisen kerran tänä vuonna. Toiveena on, että psilosybiiniä voitaisiin käyttää vakavan masennuksen ja pelkotilojen hoidossa.

Shutterstock

Psykedeelit, kuten LSD ja sienten sisältämät aineet, ovat kiinnostaneet lääketieteellistä tutkimusta vuosikymmeniä. Tietyt aineet voivat aiheuttaa tajunnantilan muutoksia, ja aiemmissa kokeissa on havaittu, että etenkin sienten sisältämä psilosybiini lievittää monenlaisia psyykkisiä ongelmia, kuten pelkotiloja ja vaikeaa masennusta.

Psilosybiiniä ei vielä käytetä lääkinnässä, mutta tilanne voi pian muuttua.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on nimittäin toisen kerran tänä vuonna myöntänyt psilosybiinihoidon olevan ”'breakthrough therapy”, ”läpimurtohoito”. Se merkitsee, että psilosybiinilääkitystä kehittävä lääkealan yritys pääsee ohituskaistalle: kaikkia kliinisiä kokeita ja lääkkeen kehitystä pyritään edistämään ja hyväksymisprosessia nopeutetaan.

FDA turvautuu tällaiseen menettelyyn vain, kun se arvioi, että uusi hoitomuoto voi tarjota huomattavasti parempia tuloksia kuin olemassa olevat.

Psilosybiini patoaa aistit

Psilosybiini on tehokas siksi, että se pystyy muuttamaan aivojen aktiivisuutta.

Kun se vaikuttaa aivoissa, verenkierto huononee osassa otsalohkoa, väliaivoissa ja talamuksessa, joka lähettää aistitietoa aivokuoreen.

Aivoalueet - näkökukkula, väliaivot ja otsalohkot

Talamus eli näkökukkula ja hypotalamus ovat osa väliaivoja (vasemmalla), ja otsalohkoja on kaksi, yksi kummallakin puolella päätä (oikealla)

© Shutterstock

Tästä seuraa, että aivoalueiden välinen viestintä vähenee ja syntyy samantapainen muuntunut tajunnantila kuin käytettäessä LSD:tä.

Aistiharhat ovat kuitenkin harvinaisempia. Ilmeisesti muutokset estävät kielteisiä pakkoajatuksia ja voivat tätä kautta lievittää ahdistusta, masennusta ja riippuvuutta.

Aiemmissa kokeissa havaittu paranemista

Psilosybiinilla aiemmin tehdyissä kokeissa on havaittu potilaiden kokevan oireidensa lievittyvän - ja teho kestää jopa vuosia hoidon jälkeen.

New Yorkin yliopiston tutkijat selvittivät 80 syöpäsairaan koehenkilön avulla, millainen on sopiva annos hoidettaessa ahdistusta ja masennusta.

Tutkimustilanteessa koehenkilöt kuuntelivat makuullaan musiikkia silmät peitettyinä. Tulosten mukaan oikealla psilosybiinimäärällä oli mahdollista paitsi nostaa mielialaa ja lievittää ahdistusta myös vähentää tunnetilojen vaihtelua.

Hoidosta hyötyvät tunsivat itsensä elämänmyönteisemmäksi ja pelkäsivät vähemmän kuolemaa. Vaikutus säilyi 80 prosentilla koehenkilöistä vähintään puoli vuotta.

Hermomyrkky poistaa pelon

Koehenkilöille ei syötetä sieniä, vaan heille annetaan kapseli, joka sisältää puhdasta psilosybiiniä. Se eliminoi aivoista reseptoreja, joita ahdistuneilla ja masentuneilla on aivoissaan liikaa.

Lue myös:

Lääketieteellinen tekniikka

Ekstaasia ja tekotodellisuutta masennuksen lievittämiseen

11 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Sähkösokkihoidon historia: Rangaistuksesta avun tuojaksi

3 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Siirtoelinten säilyvyys paranee

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota