Syöpäsairas nainen jäädytettiin

Nestemäisen typen avulla on syväjäädytetty ensimmäinen kiinalainen ruumis –196 asteeseen. Tutkijat toivovat voivansa sulattaa syöpäsairaan naisen, kun keuhkosyöpään on kehitetty hoito.

© Shutterstock

2 000 litraa nestemäistä typpeä on kiinalaisen Zhan Wenlian hauta. Hän on ensimmäinen kiinalainen, joka on antanut tutkijoille luvan syväjäädyttää ruumiinsa.

Zhan toivoo, että jonain päivänä jokin toinen tutkijaryhmä voi herättää hänet henkiin ja parantaa keuhkosyövän, johon hän kuoli.

Kuolleen aivot elävät hetken

Zhan ei ole ainoa syväjäädytykseen päätynyt ihminen. Sadattuhannet yhdysvaltalaiset ovat antaneet tutkijoiden laskea ruumiinsa nestemäiseen typpeen, vaikka vielä yhtäkään syväjäädytettyä ei ole herätetty henkiin.

Kryoniikka perustuu siihen, että elimistöä kuoleman jälkeen hajottavat entsyymit eivät voi toimia erittäin matalissa lämpötiloissa.

Yritykset, jotka suorittavat syväjäädytyksiä maksua vastaan, yrittävät jäädyttää elimistön solut mahdollisimman nopeasti kuoleman jälkeen, jotta ne eivät ehdi hajota.

Kun sydän lakkaa lyömästä, kryoteknikot syöttävät kuolleen aivoihin happea, jotta aivot eivät kuole. Aivotoimintaa voi nimittäin esiintyä jopa minuutteja sen jälkeen, kun sydämen toiminta on loppunut.

Solut voivat hajota

Syväjäädytyksessä ruumiin veri korvataan suoja-aineilla. Nämä aineet, esimerkiksi glyseroli, takaavat sen, että elimiin ei synny jääkiteitä.

Ruumista ei lasketa suoraan nestemäiseen typpeen, sillä silloin elimistön solujen vesi jäätyisi ja laajenisi ja solut voisivat hajota.

Siksi suoja-aineilla kyllästetty ruumis jäädytetään ensin noin –130 asteeseen. Sen jälkeen se upotetaan pää edellä metallisäiliöön, jossa on nestemäistä typpeä.

Zhanin ruumiin jäädyttäminen 196-asteiseksi kesti 55 tuntia.