Exit International

Sveitsi näyttää vihreää valoa itsemurhakoneelle

3D-tulostimen valmistamassa säiliössä voi päättää itse päivänsä kivuttomasti. Sveitsissä sen hyväksyntä on askeleen lähempänä.

Jos joskus tulevaisuudessa olet väsynyt elämään, voit ehkä jonain päivänä täyttää verkossa kyselylomakkeen ja tulostaa 3D-tulostimella itsellesi arkkua muistuttavan itsemurhasäiliön. Voit sitten kuljettaa sen haluamaasi paikkaan ja päättää itse päiväsi kaikessa rauhassa arvokkaalla tavalla joko yksin tai läheisten läsnä ollessa.

Vision takana on ristiriitaisia tunteita herättävä Sarco-hanke, joka on hiljattain saanut juridisen vahvistuksen siitä, että itsemurhakone ei riko Sveitsin eutanasialakeja.

Kuolema tulee kymmenessä minuutissa

Kone toimii käytännössä niin, että itsensä tahallaan surmaava henkilö käynnistää sen sisältä hyväksymisvideolla.

Henkilö vastaa kysymyksiin todistaakseen henkilöllisyytensä ja syöttää koodin, joka on voimassa 24 tuntia. Merkkivalon syttyessä kuoleman johtava tapahtumasarja voi alkaa.

Säiliö täyttyy typellä. Siksi hapen osuus sisällä putoaa 30 sekunnissa vain prosenttiin ja henkilöltä menee taju.

Hengenmenoon kuluu aikaa kymmenen minuuttia. Hapenpuutteesta ja hiilidioksidin kertymisestä huolimatta henkilö ei ilmeisesti tunne tukehtuvansa.

Sarco, aktiivinen kuolinapu, Venetsia

Toinen olemassa olevista Sarcon koemalleista oli näytteillä Venetsiassa vuonna 2019.

© Exit International

Kone käyttöön ehkä jo vuonna 2022

Sarcon suunnittelija, australialainen lääkäri ja kirjailija Philip Nitschke, katsoo, että jokaisella pitää olla oikeus kuolla hallitulla ja arvokkaalla tavalla.

Philip Nitschke on kirjoittanut The Peaceful Pill -nimisen itsemurhan käsikirjan ja perustanut Exit International -nimisen yleishyödyllisen yhteisön, joka on vuodesta 1997 saakka antanut kuolinapua ja avustettua itsemurhaa koskevaa neuvontaa.

Aktiivisen kuolinavun ja avustetun itsemurhan erottaa toisistaan se, päättääkö elämän viime kädessä lääkäri vai itse henkilö.

Tähän mennessä on valmistettu kaksi Sarcon koemallia. Kolmas on jo valmisteilla Alankomaissa. Philip Nitschken mukaan itsemurhakone voidaan ottaa käyttöön Sveitsissä jo vuonna 2022.

Osa asiantuntijoista suhtautuu epäilevästi siihen, että koneessa kuolee kivuttomasti. On myös esitetty, että futuristinen muotoilu glamorisoi itsemurhaa.

Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti Kriisipuhelimeen (09-2525 0111).