Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Soluviljelmä lähettää aivoaaltoja

Kun tutkijat kypsyttivät erityyppisten hermosolujen kantasoluja ja antoivat niiden järjestäytyä kolmiulotteisiksi rakenteiksi, syntyi pieniä keinotekoisia miniaivoja. Jo kahden kuukauden kuluttua miniaivoista voitiin rekisteröidä aivoaaltoja, ja yhdeksän kuukauden kuluttua aivoaallot alkoivat muistuttaa hämmästyttävästi keskoslapsen aivoaaltoja.

Shutterstock

Soluviljelmässä kasvatetut aivosolut toimivat kuin oikeat, ja niiden aivosähkötoiminta on samanlaista kuin keskosikäisten lasten. Ainutlaatuinen tutkimus tehtiin Kalifornian yliopistossa.

Yhdysvaltalaistutkijat tuottivat aivosolujen kantasoluista organoideja eli soluviljelmiä, joiden annettiin kypsyä erilaisiksi hermosolutyypeiksi.

Viljelmän solut asettuivat kolmiulotteisiksi rakenteiksi ja kasvoivat kymmenessä kuukaudessa noin puolen sentin kokoiseksi palluraksi.

Jo kahden kuukauden ikäisestä soluviljelmästä voitiin rekisteröidä aivoaaltoja eli sähköistä toimintaa, jota syntyy, kun sähköiset ärsykkeet kulkevat aivosolusta toiseen.

Soluviljelmässä kasvatetuilla ihmisen aivosoluilla voidaan tutkia sikiön aivojen kehitystä.

© Muotri Lab/UCTV

4–6 kuukauden ikäisistä soluviljelmistä havaitut aivoaallot ylittivät kaikki viljellyillä soluilla aiemmin saadut tulokset.
Kun viljelmän aivosolut olivat kasvaneet yhdeksän kuukautta, niiden tuottama EEG- eli aivosähkökäyrä muistutti jo keskoslapsilla havaittua aivosähkötoimintaa.

Kokeen tavoitteena oli selvittää, miten soluviljelmiä voidaan käyttää ihmisen aivojen sikiöaikaisen kehityksen ja kehityshäiriöiden synnyn tutkimukseen.

Lue myös:

Crispr
Lääketieteellinen tekniikka

HYVIÄ UUTISIA KRIISIAIKANA: CRISPR-menetelmää käytettiin ensimmäisen kerran ihmisen elimistössä

2 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Aivoelektrodit lukevat ajatuksia

6 minuuttia
Hammaslääkäri paikkaa hammasta
Lääketieteellinen tekniikka

Geeli voi korjata hampaan kiilteen – täysin kivutta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota