Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sokea näkee kirjaimia elektrodit aivoissa

Nyt sokeakin voi hahmottaa muotoja, kun ne piirtyvät suoraan hänen aivojensa näköalueelle.

Ken Ikeda Madsen

Uusi aivojen näköaluetta stimuloiva menetelmä voi auttaa sokeita näkemään kirjaimia ja muita selkeitä muotoja. Keksintö voi ehkä jonain päivänä johtaa videokameran kytkemiseen suoraan näköalueelle.

Yhdysvalloissa toimivan Baylor College of Medicinen tutkijoiden kehittämän tekniikan perusperiaatetta voi verrata tuntoaistiin. Jos esimerkiksi N-kirjain painetaan kämmenelle, sitä ei voi hahmottaa, mutta jos kirjain piirretään kämmenelle, se on melko helppo tajuta.

Sokea voi "nähdä" kirjaimen (vasemmalla), kun elektrodit aktivoidaan tietyssä järjestyksessä aivan kuin kirjain piirrettäisiin kämmenelle (oikealla).

© Ken Ikeda Madsen

Samalla tavalla nippu näköalueelle kiinnitettyjä elektrodeja voi luoda tunnistettavia muotoja, kun ne aktivoidaan yksi kerrallaan tietyssä järjestyksessä.

Tämä selittyy siitä, että näköalueen pinta on eräänlainen kartta, jossa jokainen pieni alue vastaa näkökentän määrättyä aluetta.

Kuin näkisi valoviivoja

Tutkijat testasivat tekniikkaa sekä sokeilla koehenkilöillä että näkevillä, joille oli asennettu näkökeskukseen elektrodeja epilepsian hoidon yhteydessä.

Aivojen näkökeskuksen pinnalla olevat elektrodit piirtävät sokeiden aivoihin selkeitä muotoja, jotka koehenkilöt voivat sitten piirtää tietokoneen näytölle (Beauchamp et al./Cell).

Kumpikin koeryhmä pystyi tunnistamaan elektrodien tuottamat muodot ja piirtämään ne tietokoneen näytölle. Henkilöt kuvasivat tuntemusta niin, että se oli kuin olisi nähnyt mielessään valopisteitä tai viivoja, jotka piirtävät muodon.

Toistaiseksi sokeiden näkemien muotojen tarkkuutta rajoittaa käytössä olevien elektrodien määrä.

Aivojen näköalueen pinnassa on noin puoli miljardia hermosolua, ja kokeessa niistä aktivoitiin vain pientä osaa.

Tutkijat uskovat, että tarkkuutta voitaisiin parantaa istutteilla, joissa olisi tuhansia pienempiä ja tiiviimpään asennettuja elektrodeja.

Lue myös:

Lääketieteellinen tekniikka

Aivoelektrodit lukevat ajatuksia

6 minuuttia
Crispr
Lääketieteellinen tekniikka

HYVIÄ UUTISIA KRIISIAIKANA: CRISPR-menetelmää käytettiin ensimmäisen kerran ihmisen elimistössä

2 minuuttia
kuorsauslaastari
Lääketieteellinen tekniikka

Uusi kuorsauslaastari pelastaa yöunet

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota