Siru eläinkokeiden korvaajaksi
Ihmiskudosta jäljittelevä siru voi tulevaisuudessa tehdä eläinkokeista turhia ja parantaa lääketieteellisten testien tarkkuutta.

Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikeviraston (FDA) tutkimushankkeessa kehitellään sirua, joka korvaisi eläinkokeet ja tehostaisi lääketieteellistä testausta huomattavasti.
Hieman sormenpäätä suurempi laite voi mullistaa tieteellisen tutkimuksen toimintamenetelmät.
Pieni siru, joka kykenee matkimaan ihmiselinten toimintaa, on osa Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikeviraston uutta ja lupaavaa kehityshanketta.
Mikäli kehitystyö onnistuu, saatamme jo pian kyetä testaamaan uusia lääkkeitä kokonaan ilman eläinkokeita ja entistä suuremmalla tarkkuudella.
Jäljittelee ihmiselimiä
Siru valmistetaan synteettisestä materiaalista ja se on yleensä läpinäkyvä, jolloin sitä on helppo tarkastella mikroskoopilla. Siinä on pikkuruisia kanavia, joissa nesteet pääsevät kiertämään.
Kun viljeltyjä ihmissoluja lisätään tähän keinotekoiseen materiaaliin, ne käyttäytyvät aivan samoin kuin ihmisen elimistössä.
Sen ansiosta tutkijat voivat nähdä hyvin tarkasti, miten solut reagoivat uusiin lääkkeisiin tai muihin hoitomenetelmiin.
Entistä tarkempaa syöpätutkimusta
Siruilla voi olla suuri merkitys paitsi koe-eläimille, myös lääketieteellisten kokeiden luotettavuudelle.
Esimerkiksi keuhkot eivät eläimillä useinkaan reagoi hoitoihin täsmälleen samalla tavalla kuin ihmiskeuhkot.
Myös syövän immunoterapeuttiset hoidot voivat olla hankalia testata eläimillä, koska ne on kehitetty iskemään kiinni tiettyihin_ ihmisen_ immuunisolujen proteiineihin kuin palapelin palaset toisiinsa.