Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Siasta varaosia ihmiselle
Lääketiede - Lääketieteellinen tekniikka

Sika antaa ihmiselle sydämen

Sika voi tuottaa ihmiselle sopivia siirteitä kahdella tavalla. Joko sen omat osat pannaan sopimaan ihmiselle tai siinä kasvatetaan ihmisen osia.

Sika ja ihminen ovat lähellä toisiaan, muistuttavathan monet elimet toisiaan sekä muodoltaan että kooltaan. Sika onkin kiinnostanut tutkijoita jo kauan mahdollisena elinten luovuttajana.

Ihmiselle ei kuitenkaan voida siirtää eläimen elimiä aiheuttamatta rajuja hyljintäreaktioita. Syynä ovat ns. antigeenit, joista elimistö tunnistaa vieraat solut.

Geenitekniikan uusiin välineisiin kuuluva CRISPR-Cas9-menetelmä antaa toiveita ongelman ratkaisusta.

Sen avulla on ainakin teoriassa mahdollista passivoida sian soluista ne geenit, jotka ohjaavat antigeenien muodostumista.

Sian antigeenit passivoidaan

On olemassa toinenkin vaihtoehto: ihmisen varaosien kasvattaminen siassa.

Menetelmän lähtökohtana ovat indusoidut pluripotentit eli useakykyiset kantasolut. Siinä potilaalta saatu solu palautetaan kantasoluksi, joka pystyy erilaistumaan minkä tahansa kudoksen soluksi.

Kun siassa kasvatetaan vaikkapa ihmisen sydän, kantasolujen kehitystä ohjaa niiden luovuttajan perimä.

Yhtäläisyydet sian (vasemmalla) ja ihmisen (oikealla) sydämien välillä ovat niin suuret, että sian sydämen voisi saada sopimaan ihmiskehoon.

Sika saa kantasoluruiskeen

Ensimmäinen tehtävä on ruiskuttaa potilaan kantasoluja sianalkioon, siis hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa olevaan yksilöön, jolta on geenitekniikan keinoin poistettu edellytykset tuottaa sydän omilla ohjeilla.

Siksi sydämen kehitys perustuu vain ihmisen kantasolujen tietoon.

Näin vältetään geneettisesti erilaisista solukannoista koostuvan sekasydämen syntyminen. Sitten alkio siirretään emakon kohtuun. Kun emakko lopulta poikii, porsaalla on sydän, joka perustuu ihmisen kantasoluihin.

Näin on saatu potilaalle sopiva siirtosydän.

Sika voi olla tärkeä luovuttaja

Ihmisen varaosien tuottaminen kuvatulla tavalla ei ole enää niin scifiä kuin miltä se voi vaikuttaa. Menetelmää on jo testattu menestyksellisesti hiirillä ja rotilla.

Esimerkiksi vuonna 2010 hiiressä kasvatettiin rotan haima.

Tekniikan ehdoton etu on se, että se ratkaisee yhteensopimattomuusongelmat.

Sika on todellisuudessa ihmisen paras ystävä

Sika ei ole vain potentiaalinen sydämenluovuttaja, vaan se auttaa myös selvittämään murhia ja palauttamaan sokeille näön. Lue lisää artikkelista:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota