Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Siittiöt voidaan nyt lajitella sukupuolikromosomien mukaan

Japanilaistutkijat ovat havainneet tähän asti tuntemattomia eroja, joista voidaan päätellä, onko siittiössä X- vai Y-kromosomi. Havainto mahdollistaa sen, että voidaan kehittää menetelmä, joka erottelee X- ja Y-siittiöt toisistaan.

Shutterstock

Japanilaiskeksintö helpottaa jälkeläisen sukupuolen määräämistä. Hiroshiman yliopiston tutkijat löysivät analysoimistaan hiirien siittiöistä ennen tuntemattomia eroja.

Niistä voidaan päätellä, onko siittiössä X- vai Y-kromosomi. Tutkimus paljasti muun muassa 18 geeniä, jotka X-kromosomillisessa siittiössä ohjaavat pintaproteiinien tuotantoa.

Nämä geenit eivät toimi lainkaan siittiöissä, jotka sisältävät Y-kromosomin.

Hyytelö erottelee siittiöt

Tutkijat valmistivat hyytelöä, jossa on avaingeeneihin sitoutuvia aineita.

Kun hyytelöön annosteltiin siittiöitä, ne siittiöt, joissa oli X-kromosomi, liikkuivat tahmeammin ja hyytelön sisältämät aineet selvästi painoivat niitä.

Sen sijaan Y-kromosomilliset siittiöt mennä porskuttivat hyytelössä. Tulos antaa ymmärtää, että hyytelön avulla voidaan helposti ja luotettavasti erotella X- ja Y-siittiöt toisistaan.

Menetelmää pidetään paitsi edullisena myös turvallisena, sillä se ei suurenna kromosomien vaurioitumisriskiä.

Uusi seulontatapa perustuu siihen, että X-kromosomin sisältävät siittiöt liikkuvat hyytelössä hitaammin kuin Y-kromosomilliset.

© Shutterstock

Tutkijoiden mukaan tekniikkaa ei ole tarkoitus soveltaa ihmisten lisääntymiseen eli helpottamaan tytön tai pojan saantia, vaan se palvelee kotieläintaloutta.

Esimerkiksi jollain maitotilalla saatetaan haluta ensisijaisesti lehmävasikoita, kun taas lihakarjatilalla ykköstoive on sonnivasikka.

Sianlihantuottajille mieluisampi vaihtoehto on yleensä naaras, koska karjut on kastroitava, jotta lihaan ei tule pahaa sivumakua.

Tutkijat toivovat siittiöseulontakeksintönsä auttavan ratkaisemaan myös eläineettisiä ongelmia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota