Shutterstock

Siittiöt voidaan nyt lajitella sukupuolikromosomien mukaan

Japanilaistutkijat ovat havainneet tähän asti tuntemattomia eroja, joista voidaan päätellä, onko siittiössä X- vai Y-kromosomi. Havainto mahdollistaa sen, että voidaan kehittää menetelmä, joka erottelee X- ja Y-siittiöt toisistaan.

Japanilaiskeksintö helpottaa jälkeläisen sukupuolen määräämistä. Hiroshiman yliopiston tutkijat löysivät analysoimistaan hiirien siittiöistä ennen tuntemattomia eroja.

Niistä voidaan päätellä, onko siittiössä X- vai Y-kromosomi. Tutkimus paljasti muun muassa 18 geeniä, jotka X-kromosomillisessa siittiössä ohjaavat pintaproteiinien tuotantoa.

Nämä geenit eivät toimi lainkaan siittiöissä, jotka sisältävät Y-kromosomin.

Hyytelö erottelee siittiöt

Tutkijat valmistivat hyytelöä, jossa on avaingeeneihin sitoutuvia aineita.

Kun hyytelöön annosteltiin siittiöitä, ne siittiöt, joissa oli X-kromosomi, liikkuivat tahmeammin ja hyytelön sisältämät aineet selvästi painoivat niitä.

Sen sijaan Y-kromosomilliset siittiöt mennä porskuttivat hyytelössä. Tulos antaa ymmärtää, että hyytelön avulla voidaan helposti ja luotettavasti erotella X- ja Y-siittiöt toisistaan.

Menetelmää pidetään paitsi edullisena myös turvallisena, sillä se ei suurenna kromosomien vaurioitumisriskiä.

Lue myös artikkeli ”Kuinka monta sukupuolia on?

Uusi seulontatapa perustuu siihen, että X-kromosomin sisältävät siittiöt liikkuvat hyytelössä hitaammin kuin Y-kromosomilliset.

© Shutterstock

Tutkijoiden mukaan tekniikkaa ei ole tarkoitus soveltaa ihmisten lisääntymiseen eli helpottamaan tytön tai pojan saantia, vaan se palvelee kotieläintaloutta.

Esimerkiksi jollain maitotilalla saatetaan haluta ensisijaisesti lehmävasikoita, kun taas lihakarjatilalla ykköstoive on sonnivasikka.

Sianlihantuottajille mieluisampi vaihtoehto on yleensä naaras, koska karjut on kastroitava, jotta lihaan ei tule pahaa sivumakua.

Tutkijat toivovat siittiöseulontakeksintönsä auttavan ratkaisemaan myös eläineettisiä ongelmia.