University of North Carolina at Chapel Hill

Rokotelaastari parempi kuin pistos

Mikroneuloilla päällystetty laastari voi tulevaisuudessa korvata pistoksen.

Rokotteilla on pelastettu miljoonia ihmisiä sairastumasta ja kuolemasta isorokkoon, tuberkuloosiin, polioon, koronavirustautiin ja muihin sairauksiin. Tavallisimmin rokote annetaan pistoksena ruiskulla ja neulalla.

Yhdysvaltalaistutkijat Stanfordin ja Pohjois-Carolinan yliopistoista ovat kehittäneet uuden rokotusmenetelmän, joka on vähemmän kivulias ja tehokkaampi kuin neulat.

Menetelmässä rokote annetaan 3D-printterillä tulostetulla laastarilla, jossa on mikrokokoisia neuloja.

Mikroneulat päällystetään rokoteaineella ja laastari pannaan käsivarteen. Neulat painuvat ihoon huomaamattomasti ja rokote päätyy elimistöön.

3D-tulostustekniikka on kehittynyt niin, että nykyisin on mahdollista tuottaa juuri halutun kaltaisia mikroneuloja hyvin pienillä kustannuksilla. Rokotelaastarilla on monia etuja verrattuna ruiskulla ja neulalla annettavaan rokotteeseen.

Rokotettava välttyy neulan aiheuttamalta kivulta. Lisäksi rokotteen antamiseen ei tarvita koulutettua hoitajaa, vaan potilas voi panna laastarin paikoilleen itse.

Rokotelaastareita on myös helpompi kuljettaa ja jaella kuin ruiskuja, neuloja ja rokoteampulleja.

Rokote myös kulkeutuu elimistöön paremmin mikroneulalaastarista kuin tavanomaisesta pistoksesta.

Kun rokote toimii tehokkaammin, rokoteainetta tarvitaan vähemmän. Samalla määrällä rokoteainetta voidaan siis rokottaa entistä useampi ihminen.

Tutkijoiden tavoitteena on nyt kehittää rokotelaastarista versio, joka sopii myös mRNA-rokotteisiin, kuten Pfizer-BioNTechin ja Modernan koronarokotteisiin.