Shutterstock
Kræftcelle, kold plasma

Plasmapistooli tuhoaa syöpäsolut

Uusi laite hävittää ne syöpäsolut, jotka jäävät elimistöön, kun kasvain leikataan pois.

Syöpähoidot ovat kehittyneet valtavasti, ja joka vuosi tuhannet potilaat parantuvat. Monilla syöpä kuitenkin palaa hoidon jälkeen.

Yksi syy syövän uusiutumiseen on se, että elimistöön jää leikkauksen jälkeen yksittäisiä syöpäsoluja, joista kasvaa uusi kasvain.

Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat ovat ilmoittaneet löytäneensä keinon, jolla syöpäsolut saadaan tehokkaasti siivottua pois elimistöstä.

kold plasma, pistol, lyn

Laboratoriossa plasmapistooli tuottaa plasmaa ionisoimalla ympäröivää ilmaa.

© Chen/Wang et al.

Menetelmä perustuu kylmän plasman eli huoneenlämpöisen ionisoidun kaasun käyttöön. Aiemmin kylmällä plasmalla on sterilisoitu pintoja ja edistetty haavojen paranemista. Nyt sille on siis löydetty käyttöä syövän hoidossa.

Tähän asti kylmän plasman valmistamiseen on tarvittu isoja laitteistoja ja heliumin ja argonin kaltaisia kaasuja paineistetussa muodossa.

Kalifornian yliopistossa on nyt kehitetty kädessä pidettävä pistooli, joka tuottaa plasmaa ionisoimalla ympäröivää ilmaa. Plasmasäteitä ampuvan pistoolin energiankulutus on hyvin pientä.

Plasmapistoolilla voidaan käsitellä syöpäpotilaan leikkausalue. Samalla kun se tuhoaa jäljelle jääneet syöpäsolut, se aktivoi elimistön immuunijärjestelmän ja ehkäisee siten syövän uusiutumista.

Plasmapistoolia on testattu muun muassa hiirillä, joilta oli leikattu pois syöpäkasvaimia. Kylmäplasmakäsittely pidensi hiirten elinikää huomattavasti, eikä sillä havaittu haitallisia sivuvaikutuksia.