Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nenäsuihke jarruttaa Alzheimeria

Tutkijat ovat kehittäneet yllättävän aseen taistelussa Alzheimerin tautia vastaan. Rokotteena toimiva nenäsuihke estää proteiineja kertymästä yhteen ja tuhoamasta muistia.

Shutterstock

Hiirillä tehdyt kokeet ovat antaneet uutta toivoa Alzheimerin tautia hidastavasta hoidosta, joka perustuu rokotteena toimivaan nenäsuihkeeseen.

Alzheimerin taudin tunnusmerkkeihin kuuluu niin sanotun tau-proteiinin kertyminen aivosoluihin tuhoisin seurauksin. Siksi aivot rappeutuvat ja surkastuvat.

Japanilaisen Kioton yliopiston tutkijat ovat kehittäneet rokotteen, joka perustuu tau-proteiinin tuotantoa ohjaavia geenejä kuljettavaan harmittomaan virukseen.

Tau-proteiinien kertyminen estyy

Uusi rokote voi estää tau-proteiinien kestymisen hippokampuksen alueelle aivoissa.

Suihke pelastaa aivokudosta

Kun rokotusainetta suihkutettiin nenään koe-eläimille, joilla oli alttius sairastua Alzheimerin tautiin, kävi ilmi, että se tehosti tau-proteiiniin sitoutuvien vasta-aineiden tuotantoa.

Sen ansiosta immuunijärjestelmä pystyi paremmin poistamaan tau-proteiinia aivoista. Rokotetuille hiirille kehittyi kaksi kertaa niin paljon vasta-aineita kuin rokottamattomille.

Puolen vuoden seurannan aikana rokote ei estänyt Alzheimerin tautia puhkeamasta, mutta sen todettiin hidastavan sairauden kehittymistä. Tau-proteiinia kertyi muistikeskus hippokampukseen vähemmän, ja aivokudostuhot olivat 33 prosenttia pienemmät kuin rokottamattomilla hiirillä.

Lue myös:

Rokotepullo ja ruisku suojakäsineitä käyttävän sormien välissä
Sairaudet

Viruksia, elohopeaa vai silkkaa myrkkyä? Tässä ovat rokotteen ainesosat

6 minuuttia
Alzheimer
Lääketieteellinen tekniikka

Silmäsi paljastavat, sairastutko Alzheimerin tautiin

12 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Sika pitää ihmiskeuhkot kunnossa siirtoleikkaukseen asti

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota