Shutterstock

Nenäsuihke jarruttaa Alzheimeria

Tutkijat ovat kehittäneet yllättävän aseen taistelussa Alzheimerin tautia vastaan. Rokotteena toimiva nenäsuihke estää proteiineja kertymästä yhteen ja tuhoamasta muistia.

Hiirillä tehdyt kokeet ovat antaneet uutta toivoa Alzheimerin tautia hidastavasta hoidosta, joka perustuu rokotteena toimivaan nenäsuihkeeseen.

Alzheimerin taudin tunnusmerkkeihin kuuluu niin sanotun tau-proteiinin kertyminen aivosoluihin tuhoisin seurauksin. Siksi aivot rappeutuvat ja surkastuvat.

Japanilaisen Kioton yliopiston tutkijat ovat kehittäneet rokotteen, joka perustuu tau-proteiinin tuotantoa ohjaavia geenejä kuljettavaan harmittomaan virukseen.

Tau-proteiinien kertyminen estyy

Uusi rokote voi estää tau-proteiinien kestymisen hippokampuksen alueelle aivoissa.

© HIROKI TAKEUCHI ET AL.

Ilman rokotetta

© HIROKI TAKEUCHI ET AL.

Rokotteen kanssa

Suihke pelastaa aivokudosta

Kun rokotusainetta suihkutettiin nenään koe-eläimille, joilla oli alttius sairastua Alzheimerin tautiin, kävi ilmi, että se tehosti tau-proteiiniin sitoutuvien vasta-aineiden tuotantoa.

Sen ansiosta immuunijärjestelmä pystyi paremmin poistamaan tau-proteiinia aivoista. Rokotetuille hiirille kehittyi kaksi kertaa niin paljon vasta-aineita kuin rokottamattomille.

Puolen vuoden seurannan aikana rokote ei estänyt Alzheimerin tautia puhkeamasta, mutta sen todettiin hidastavan sairauden kehittymistä. Tau-proteiinia kertyi muistikeskus hippokampukseen vähemmän, ja aivokudostuhot olivat 33 prosenttia pienemmät kuin rokottamattomilla hiirillä.