Muuntogeeninen sika ratkaisee elinpulan

Muuntogeenisten sikojen tuottamat elimet voivat mullistaa elinsiirrot tulevaisuudessa. Siirtoelinfarmit, jotka toimittavat sairaaloihin sioissa kasvaneita ihmisen varaosia, voivat olla toiminnassa jo kymmenen vuoden kuluessa.

ELIMET

Siat tuottavat tulevaisuudessa sairaille ihmisille munuaisia, maksoja ja sydämiä.

© Karen Kasmauski/Getty Images

Tutkijat ovat ensimmäisen kerran onnistuneet siirtämään ihmisen kantasoluja sian alkioihin ja saaneet ne kasvamaan siellä. Koe raivaa tietä sille, että tulevaisuudessa ihmisen elin- ja kudossiirteitä voidaan kasvattaa sioissa.

Kehitteillä on toinenkin menetelmä, jonka tavoitteena on ratkaista siirtoelinpula. Siinä kasvatetaan muuntogeenisiä sikoja, joiden elimiä voidaan siirtää ihmiselle ongelmitta.

Elimiä testataan apinoilla

Tutkimushankkeen takana on biotekniikkayritys Revivicor. Yritys on muuntanut sian geenejä niin, että sikojen elimet sopivat ihmisille. Niksinä on estää sikaa muodostamasta elintä omista soluistaan. Se onnistuu, kun avuksi otetaan geenisaksiksi kutsuttu CRISPR-Cas9-perimänmuokkausmenetelmä, joka mullistaa biotekniikkaa.

>> Kiehtovatko tieteen mahdollisuudet? Tilaa Tieteen Kuvalehti!

Yritys ilmoitti vuonna 2015 siirtäneensä paviaanille muuntogeenisen sian munuaisen. Paviaani eli 136 päivää.

Vuotta aiemmin yritys oli siirtänyt paviaanille sian sydämen niin, että paviaanin immuunijärjestelmä ei alkanut hylkiä siirrettä. Seuraavaksi on tarkoitus korvata paviaanin oma sydän siassa kasvaneella siirteellä.

Sikatilat tuottavat siirtoelimiä

Revivicor uskoo olevansa valmis testaamaan siassa kasvaneita elimiä ihmisillä kymmenen vuoden kuluessa. Yritys on jo ostanut Pohjois-Carolinasta maatilan, jonne se kaavailee perustavansa siirtoelinfarmin.

Siirtoelinfarmilta on tarkoitus toimittaa tulevaisuudessa sairaaloihin vähintään tuhat sian tuottamaa ihmisen varaosaa vuodessa.