Shutterstock
Stomipose

Mikä on avanne?

Olen nähnyt uimahallissa henkilöitä, joilla on pussi vatsan päällä. Minulle on kerrottu, että heillä on avanne. Mistä avanteessa on oikein kysymys?

Avanne on ruumiin ontelosta toiseen tai ihon pintaan johtava keinotekoinen tiehyt. Yleisimpiä avanteita ovat suoliavanne ja virtsa-avanne. Niiden kautta uloste ja virtsa pääsevät poistumaan.

Virtsa-avannetta käytetään, kun virtsarakko tai -elimet ovat vaurioituneet. Suoliavanne voidaan tehdä puolestaan silloin, kun osa suolistosta ei toimi joko tilapäisesti tai pysyvästi.

Väliaikaisella avanteella voidaan myös tukea suolen tervehtymistä. Pysyvän ratkaisun avanne tarjoaa silloin, kun osa suolesta täytyy poistaa.

Esimerkiksi suoliston syövässä, jatkuvassa tulehduksessa tai synnynnäisissä epämuodostumissa voi olla pakko turvautua avanteeseen.

Avanteen kautta kulkeva uloste kertyy normaalisti tyhjennettävään avannepussiin. Osa pusseista on varustettu ilmaa ulos päästävällä venttiilillä ja hajuhaittoja estävällä suodattimella.

Osa avannepotilaista ei käytä pussia, vaan he huuhtelevat suolen säännöllisesti. Tämä vaihtoehto on olemassa silloin, kun on kyse paksusuoliavanteesta.

Riski, että iholle joutuu ulostetta tai virtsaa, lisää avanteen ja sitä ympäröivän ihon hoidon tarvetta ongelmien välttämiseksi.

Avanne ei estä esimerkiksi liikuntaharrastuksia. Jotkut haluavat käyttää urheillessaan tukivyötä tai tiukkoja vaatteita, jotka painavat pussin lujasti ihoa vasten.

Yhdysvaltalaiselle amerikkalaisen jalkapallon pelaajalle Rolf Benirschkelle tehtiin haavaisen paksusuolitulehduksen takia avanne, mutta hän jatkoi uraansa NFL-ammattilaisliigassa vielä seitsemän vuotta.