Shutterstock
Miesten e-pilleri

Miesten ehkäisykeinot - Miehet saavat omat ehkäisytablettinsa ja -geelinsä

Mies voi pian huolehtia ehkäisystä muutenkin kuin käyttämällä kondomia. Kehitteillä olevista miesten hormonitableteista ja -geelistä ei aiheudu sivuvaikutuksia, jos tutkijoiden keksimä keino toimii.

Mitä ehkäisykeinoja mies voi käyttää?

Naisille on tarjolla monenlaisia ehkäisymenetelmiä. E-pillerit ovat olleet suosittuja siitä asti, kun ne tulivat myyntiin 1960-luvulla. Laajaan valikoimaan kuuluvat myös hormonikierukka, pessaari ja ehkäisyrengas.

Miesten ainoa vaihtoehto on ollut kondomi – itse asiassa jo tuhansia vuosia. Muinoin siittimen päälle vedettiin vaikka lampaan suolesta tai kalan uimarakosta tehty suojus.

Kondomi vuodelta 1813
© Wikimedia Commons

Kondomin historia

Miehetkin pääsevät pian valitsemaan, mitä ehkäisymenetelmää he käyttävät, sillä kondomille kehitetään vaihtoehtoja.

Miesten ehkäisykeinovalikoimaa yritetään nimittäin laajentaa muun muassa hormonitableteilla ja -geelillä, jota levitetään iholle.

Miesten e-pillereistä on puhuttu jo yli 50 vuotta, ja ensimmäisen kerran miehille tarkoitettua hormoniehkäisyä testattiin Yhdysvalloissa 1970-luvulla.

Uudenlaiset miesten ehkäisytabletit ovat vasta kehitteillä, mutta niitä – ja muita uusia miesten ehkäisymenetelmiä – koskeva tutkimus on jo edennyt käytännön kokeisiin.

Miksi miesten ehkäisykeinoja on niin vähän?

Biologia ja raha puhuvat

Miehelle on biologisista syistä vaikeampi kehittää luotettava hormonaalinen ehkäisymenetelmä kuin naiselle.

Naisten e-pillerien tarvitsee ”vain” estää munasolun kehittyminen tai hedelmöityminen kerran kuukaudessa. Miesten tapauksessa ehkäisytablettien pitää torpata siittiöt, joita syntyy 20–60 miljoonaa vuorokaudessa.

Siittiömäärän täytyy pienentyä ainakin 90 prosenttia, jotta ehkäisy toimii odotuksenmukaisesti.

Siittiöiden tuotantoa on mahdollista hillitä suurilla hormoniannoksilla, mutta ne aiheuttavat yleensä paljon sivuvaikutuksia.

Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa osa koehenkilöistä joutui lopettamaan testattavien miesten e-pillereiden käytön, koska he menettivät seksihalunsa, kärsivät impotenssista, alkoivat lihoa tai tulivat hedelmättömiksi.

Haitat johtuvat siitä, että hormonaalinen ehkäisy laskee miesten testosteronitasoa.

VIDEO: Tästä syystä miesten e-pillereitä kaivataan

Washingtonin yliopiston professori John Amory on erikoistunut lisääntymislääketieteeseen. Hän kertoo tässä vuodelta 2018 olevassa TED-Talks-videossa miesten e-pillereiden kehityksestä ja linjaa tutkimuksen tavoitteet. Hänen mukaansa miehille tarvitaan lisää vaihtoehtoja, jotka voivat vähentää abortteja ja ei-toivottuja raskauksia, eikä ehkäisy saa olla vain naisten vastuulla.

Selitystä miesten käyttämien ehkäisymenetelmien vähyyteen pitää etsiä kuitenkin myös muualta kuin biologiasta.

Keskeisenä syynä tutkimuksen laahaamiseen pidetään rahoituksen puutetta.

Englantilaisen Sheffieldin yliopiston andrologian eli miestentautiopin professori Allan Pacey ilmaisi asian BBC:n haastattelussa vuonna 2016 näin:

”Ikävä kyllä lääkeyhtiöitä ei ole juuri kiinnostanut miesten ehkäisytablettien tuominen markkinoille. Syy on jäänyt minulle epäselväksi, mutta epäilen, että sillä on enemmän tekemistä bisneksen kuin tieteen kanssa."

Näin uudet miesten ehkäisykeinot toimivat

Tässä katsauksessa uudenlaisista miesten ehkäisymenetelmistä käydään läpi myös niiden vaikutustapa.

E-pilleri tekee siittiöistä uimataidottomia

Useimmat kehitteillä olevat miesten ehkäisytabletit tähtäävät siihen, että siittiöiden määrä pienenee rajusti. Poikkeuksena säännöstä on yhdysvaltalaistutkijoiden helmikuussa 2021 tiedelehti Naturessa esittelemä vaihtoehto.

Tabletti sisältää triptonidia, jota esiintyy kiinalaisessa Tripterygium wilfordii -kasvissa. Triptonidin vaikutuksesta siittiöt epämuodostuvat, eivätkä ne kykene siksi liikkumaan normaalisti – eivätkä siten myöskään hedelmöittämään munasolua.

Ainetta on tutkittu tähän mennessä apinoilla ja hiirillä, mutta tutkijat kaavailevat jo aineen testaamista miehillä.

Hormonigeeli lamauttaa siittiöiden tuotannon

Kosketusaltistuksen minimoimiseksi mieluiten vaatteiden peittämälle ihoalueelle, kuten selkään tai hartianseutuun, hierottava geeli imeytyy elimistöön.

Geeli sisältää progesteronia eli keltarauhashormonia, joka hillitsee sekä siittiöiden että testosteronin tuotantoa.

Jotta geeli ei aiheuttaisi sivuvaikutuksia, kuten seksuaalista haluttomuutta, siihen on lisätty keinotekoista testosteronia, jonka tehtävänä on pitää yllä miehen hormonitasapainoa.

Yhdysvaltojen terveysvirasto järjesti vuonna 2018 kokeen, johon osallistui yli 400 pariskuntaa. Miesten piti käyttää hormonigeeliä päivittäin 52 viikon ajan, eivätkä pariskunnat saaneet turvautua täydentäviin ehkäisymenetelmiin.

Tutkimuksen arviointi on vielä kesken, mutta todennäköisesti tulokset julkistetaan vuoden 2022 aikana.

Siittiöt törmäävät geeliseinään

Vasalgel on suoraan siemenjohtimeen ruiskutettava valmiste, joka muodostaa tulpan. Se estää siittiöitä etenemästä virtsaputkeen. Jos mies haluaa siittää lapsen, tulppa voidaan liuottaa pois. Silloin siittiöt pääsevät liikkumaan normaalisti.

Vasalgel on toiminut hyvin kaniineilla ja apinoilla tehdyissä kokeissa.

Aikakauslehti Basic and Clinical Andrology kertoi vuonna 2016, että yksi ainoa ruiske heikensi uroskaniinien siitoskykyä tehokkaasti vuoden ajan. Siitä, testataanko menetelmää lähiaikoina miehillä, ei ole tihkunut tietoja.

Kauanko miesten uusia ehkäisykeinoja pitää odottaa?

Tuskin kestää enää kauan

Mahdollisuuksia kehittää miehille uudenlaisia ehkäisymenetelmiä voidaan pitää entistä parempina, sillä sivuvaikutuksina ilmeneviin ongelmiin on keksitty ratkaisuja.

Kalifornian yliopisto testasi vuonna 2019 e-pilleriä 40 terveellä miehellä 28 vuorokauden ajan.

Valmiste muutti sisältämällään progesteronilla miesten hormonien ja sitä kautta myös siittiöiden tuotantoa. Normaalisti progesteroni laskee haitallisesti miessukupuolihormonitasoa.

Valmisteeseen oli kuitenkin lisätty kompensoivaa testosteronin kaltaista ainetta.

Tutkimuksessa ei käynyt ilmi, kuinka tehokkaasti miehen e-pilleri pienensi hedelmöityskyvyn kannalta olennaista siittiöiden määrää.

Kalifornian yliopiston tutkija Christina Wang on optimistinen. Kun tulokset oli julkaistu, hän totesi:

”Miehet saavat uuden luotettavan ehkäisymenetelmän todennäköisesti kymmenessä vuodessa.”

Siittiöt uivat munasolun luo

Kivekset tuottavat noin 1 000 siittiötä sekunnissa, vaikka munasolun hedelmöittämiseen ei tarvita kuin yksi siittiö. Uudenlaisten ehkäisykeinojen teho perustuu siittiöiden määrän pienentämiseen alle kymmeneen prosenttiin tai siittiöiden etenemisen estämiseen joko tulppaamalla tai heikentämällä niiden liikkuvuutta.

© Shutterstock

Geeli vaihtoehtona tableteille

Miehille tarkoitetut hormonaaliset ehkäisykeinot eivät ole välttämättä erilaisia e-pillereitä.

Yhdysvalloissa alettiin testata vuonna 2018 miesten hormonigeeliä. Tutkimukseen osallistui 420 pariskuntaa.

Geelillä on sama toimintatapa kuin e-pillerillä, vaikka se imeytyy ihon kautta elimistöön. Sen vaikuttava aine pienentää siittiöiden määrää.

Vasalgel voi olla hyvä vaihtoehto niille miehille, joille hormonaalinen ehkäisymenetelmä ei sovi tai kelpaa.

Siemenjohtimeen ruiskutettava Vasalgel muodostaa tulpan, joka ei päästä siittiöitä läpi.

Koska Vasalgel ei sisällä lainkaan hormoneja, se ei voi aiheuttaa hormonisäätelyn muutoksista johtuvia sivuvaikutuksia. Tulppa on mahdollista poistaa, jos mies haluaa siittää lapsen.

Geeliä on testattu hyvin tuloksin kaniineilla ja apinoilla, mutta miehet eivät ole vielä päässeet kokeilemaan sitä.