Yoonho Kim et al./MIT

Magneettimato poistaa veritulpan aivoista

Uusi robotti voi luikerrella niihin aivojen osiin, joihin lääkärit eivät pääse käsiksi, ja hävittää niistä hengenvaarallisia hyytymiä.

Suonitukoksen aiheuttama aivoverenkiertohäiriö voi tappaa tai johtaa pysyviin vammoihin ilman nopeaa hoitoa.

Tutkimusten mukaan potilaan selviytymismahdollisuudet paranevat dramaattisesti, jos veritulppa saadaan pois 90 minuutin kuluessa.

Hoitaminen on kuitenkin hankalaa, sillä katetri, jolla liuottavaa lääkettä viedään tai tukos poistetaan imemällä tai vetämällä, täytyy ujuttaa perille verisuoniston kautta.

Kirurgeille on luvassa uusi työkalu: yhdysvaltalaisen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun kehittämä robottimato.

Tutkijat ohjaavat robottimatoa aivomallissa magnetismin avulla.

Mikrolääkäri vähentää aivovaurion riskiä

Robottimato työnnetään verisuonistoon katetrin tavoin, mutta sitä voidaan ohjata ulkopuolelta magneettien avulla niin, että se ei osu suonien seinämiin eikä aiheuta aivoverenvuotoa.

Robottimadon läpimitta on vain 0,6 millimetriä, ja se sisältää nikkeli- ja titaaniytimen, jonka tehtävänä on palauttaa mato perusasentoonsa aina sen jälkeen, kun magneettien vaikutus lakkaa.

Ydintä ympäröi kumi, johon on sekoitettu magneettisia hiukkasia. Ulkopinnan muodostavan hydrogeelin ansiosta mato liikkuu liukkaasti suonissa.

Magneetit ohjaavat robottimatoa

Vaikuttamalla ulkopuolelta magneeteilla lääkäri voi kuljettaa keinotekoista matoa aivojen kapeissa verisuonissa. Ohjaus estää törmäykset suonenseinään ja ehkäisee näin verenvuotoja.

© Yoonho Kim et al./MIT

Mato sisältää pienmagneetteja

Robotissa on magneettisia hiukkasia. Ne toimivat kuin sauvamagneetit, jotka kääntyvät samaan suuntaan.

© Yoonho Kim et al./MIT

Magneettikenttä ohjaa

Kun mato kohtaa magneettikentän, se taipuu kohti sen pohjoisnapaa. Kun kenttä häviää, mato oikaisee itsensä.

Robotin toimintaa on testattu toistaiseksi vain aivomallilla, jonka verisuonet ovat lasisia. Kokeita on kuitenkin tarkoitus jatkaa seuraavaksi tieteelle lahjoitettujen ruumiiden aivoilla.

Tutkijat uskovat, että magneettiohjaus mahdollistaa ennen pitkää aivoveritulppien hoitamisen etänä. Kun potilaan ja lääkärin ei tarvitse olla samassa paikassa, saatetaan säästää paljon aikaa.

Aivoinfarkti iskee usein yllättäen, ja mitä nopeammin hoito alkaa, sitä suurempi hyöty siitä saadaan.