Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Magneettimato poistaa veritulpan aivoista

Uusi robotti voi luikerrella niihin aivojen osiin, joihin lääkärit eivät pääse käsiksi, ja hävittää niistä hengenvaarallisia hyytymiä.

Yoonho Kim et al./MIT

Suonitukoksen aiheuttama aivoverenkiertohäiriö voi tappaa tai johtaa pysyviin vammoihin ilman nopeaa hoitoa.

Tutkimusten mukaan potilaan selviytymismahdollisuudet paranevat dramaattisesti, jos veritulppa saadaan pois 90 minuutin kuluessa.

Hoitaminen on kuitenkin hankalaa, sillä katetri, jolla liuottavaa lääkettä viedään tai tukos poistetaan imemällä tai vetämällä, täytyy ujuttaa perille verisuoniston kautta.

Kirurgeille on luvassa uusi työkalu: yhdysvaltalaisen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun kehittämä robottimato.

Mikrolääkäri vähentää aivovaurion riskiä

Robottimato työnnetään verisuonistoon katetrin tavoin, mutta sitä voidaan ohjata ulkopuolelta magneettien avulla niin, että se ei osu suonien seinämiin eikä aiheuta aivoverenvuotoa.

Robottimadon läpimitta on vain 0,6 millimetriä, ja se sisältää nikkeli- ja titaaniytimen, jonka tehtävänä on palauttaa mato perusasentoonsa aina sen jälkeen, kun magneettien vaikutus lakkaa.

Ydintä ympäröi kumi, johon on sekoitettu magneettisia hiukkasia. Ulkopinnan muodostavan hydrogeelin ansiosta mato liikkuu liukkaasti suonissa.

Magneetit ohjaavat robottimatoa

Vaikuttamalla ulkopuolelta magneeteilla lääkäri voi kuljettaa keinotekoista matoa aivojen kapeissa verisuonissa. Ohjaus estää törmäykset suonenseinään ja ehkäisee näin verenvuotoja.

Robotin toimintaa on testattu toistaiseksi vain aivomallilla, jonka verisuonet ovat lasisia. Kokeita on kuitenkin tarkoitus jatkaa seuraavaksi tieteelle lahjoitettujen ruumiiden aivoilla.

Tutkijat uskovat, että magneettiohjaus mahdollistaa ennen pitkää aivoveritulppien hoitamisen etänä. Kun potilaan ja lääkärin ei tarvitse olla samassa paikassa, saatetaan säästää paljon aikaa.

Aivoinfarkti iskee usein yllättäen, ja mitä nopeammin hoito alkaa, sitä suurempi hyöty siitä saadaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota