Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Loistava istute säätelee pissahätää

Virtsarakon holtiton hermoviestintä voidaan pitää kurissa. Hyvin yleinen vaiva pakottaa käymään vessassa, vaikka todellista tarvetta ei olekaan.

Shutterstock

Yliaktiivinen virtsarakko tuottaa kiusaa niin paljon, että ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi istute.

Arvioiden mukaan pelkästään Yhdysvalloissa virtsarakko hyppyyttää noin 33:a miljoonaa ihmistä vessassa – useimmiten siis muusta kuin pakottavasta syystä. Taustalla on virtsarakkoa ympäröivien hermosolujen yliaktiivisuus: ne lähettävät aivoihin viestin, jonka mukaan virtsarakko vaatii tyhjennystä, vaikkei se siis olekaan täynnä.

Esimerkiksi mobiililaitteeseen, kuten puhelimeen, yhteydessä oleva istute seuraa, kuinka usein virtsarakko käydään tyhjentämässä.

Jos käyntejä on normaalia enemmän, siinä syttyy hohtodiodi, jonka valo vaikuttaa virtsarakon hermojen tiettyihin valoherkkiin proteiineihin.

Valo kontrolloi hermoja

Virtsarakkoa ympäröivät hermosolut on ennalta ohjelmoitu tuottamaan avainproteiineja. Tämä tapahtuu niin, että soluihin siirretään harmittoman viruksen avulla perintöainesta.

Kun hohtodiodi aktivoi proteiinit, ne vaimentavat hermosolujen toimintaa. Tämän ansiosta väärien hälytysten määrä vähenee.

Uusi istute seuraa, kuinka usein rotta tyhjentää virtsarakkonsa. Jos virtsaamisvälit ovat kovin lyhyitä, hohtodiodi syttyy ja rauhoittaa valollaan virtsarakon hermoja.

© claus lunau & Sang Min Won

Yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston kehittämää istutettaon testattu tähän mennessä vain rotilla, jotka pannaan lääkkeillä virtsaamaan normaalia tiheämmin. Eläinkokeissa keksintö on toiminut odotuksenmukaisesti.

Hermotoiminnan säätelemiseen valon avulla on saatu innoitusta optogenetiikaksi kutsutusta aivotutkimuksen alasta, joka kehittää keinoja ohjata hermosoluja laserin ja herkkien valokuitujen avulla.

Virtsarakon hermoja estetään tekemästä vääriä hälytyksiä

1 / 4
1234

Yksittäisten solujen toimintaa voidaan säädellä valonavulla. Tätä periaatetta sovelletaan istutteessa, joka passivoi virtsarakon hermosoluja siinä tapauksessa, että ne lähettävät turhia hätäviestejä.

© claus lunau & Sang Min Won

Tekniikka on hyvin tarkka, ja valo vaikuttaa aina vain valittuihin hermosoluihin. Nykyiset istutteethan lähettävät hermoihin sähköpulsseja, joten on mahdollista, että elimistön eri osat reagoivat niihin.

Jos uusi ohjaustapa toimii turvallisesti ilman sivuvaikutuksia, se saattaa sopia muitakin elimiä kuin virtsarakkoa ympäröivien hermojen säätelyyn. Niitä voivat olla vaikka sydän ja keuhkot.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
Dinosaurukset
Dinosaurus

Sateet suosivat dinosauruksia

12 minuuttia
banaanikärpäset
Luonto

Kysy meiltä: Mistä banaanikärpäset tulevat?

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota