Lääkärit pääsevät kurkistamaan aivoihin

Tutkijat ovat kehittäneet materiaalin, jolla kalloon saadaan ikkuna. Sen kautta aivojen sairauksia voidaan hoitaa ilman suuria kirurgisia toimenpiteitä.

Se ei ole euron kolikkoa suurempi, mutta se saattaa pelastaa syöpäpotilaan hengen.

© David Baillot, UCSD Jacobs School of Engeneering

Aivoleikkaus on iso toimenpide, jossa kalloon sahataan aukko, aivokalvoihin tehdään reikä ja herkkää aivokudosta kosketellaan instrumenteilla.

Joitakin kasvaimia voidaan poistaa ultraäänellä kallon ulkopuolelta, jolloin kasvain saadaan sulamaan kalloon koskematta.

Samaan tapaan kuin suurennuslasi voi kohdistaa auringon säteitä ja sytyttää paperinpalan liekkeihin, myös ultraääniaaltoja voimistamalla syntyy runsaasti lämpöä. Tämä lämpö voidaan suunnata kohti tietynlaisia kasvaimia.

Aivot ovat hyvässä suojassa

Ultraäänellä on saatu lupaavia tuloksia muun muassa Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidossa, mutta kallon läpäiseminen on ollut kova haaste.

Ihmisen kallon paksuus on 2–8 millimetriä. Se on erittäin tiheää ainetta, joten ultraääniaallot yleensä pysähtyvät siihen, ennen kuin ne pääsevät aivokudokseen asti.

Kalifornian yliopiston tutkijat alkoivat siksi kehittää implanttia, jolla osa kallosta voitaisiin korvata.

Nyt he ovat saaneet aikaan keraamisen materiaalin, joka on sekä kestävää että biologisesti yhteensopivaa. Toisin sanoen elimistön immuunijärjestelmä hyväksyy materiaalin eikä hylji sitä.

Ikkuna aivoihin

Tavoitteena on se, että lääkärit korvaavat pienen, noin euron kolikon kokoisen palan kalloa uudella materiaalilla. Siten kalloon ikään kuin luodaan ikkuna, jonka läpi ultraääniaallot voivat porautua aivoihin.

Ikkuna mahdollistaa myös sen, että hoito voidaan tarvittaessa uusia monta kertaa.

Materiaalia voidaan käyttää sekä ultraääni- että sädehoidoissa. Tutkijat uskovat, että se tehostaa hoitojen tuloksia merkittävästi.

© UC Riverside