3D-mallit potilaiden kehosta helpottavat yleiskuvan saamista edessä olevasta leikkauksesta. Niistä on hyötyä sekä lääkäreille että potilaille.

© Vancouver General Hospital / Siemens Healthcare / Volker Steger

Kirurgi kuorii potilaalta ihon virtuaalisesti

Todentuntuinen 3D-malli potilaan kehosta antaa kirurgille mahdollisuuden perehtyä leikkauksen yksityiskohtiin etukäteen. Kirurgi voi myös harjoitella mallilla ennen kuin upottaa veitsen potilaaseen oikeasti.

Kun lääkäri tulevaisuudessa kertoo huolestuneelle potilaalle tämän aivoissa olevasta kasvaimesta, hänen ei tarvitse turvautua vain sanoihin.

Kun potilas astuu lääkärin huoneeseen, hän näkee siellä oman kehonsa aidon näköisen 3D-mallin.

Potilas pääsee seuraamaan, miten lääkäri tietokoneen hiirtä napsautellen kuorii kolmiulotteisesta kuvasta ensin ihon ja sitten päällimmäiset lihakset ja kallon luut, kunnes aivojen keskeltä erottuu kasvain pienenä möykkynä.

>> Kiehtooko ihminen? Tutustu lehteemme: kaksi numeroa hintaan 7,90 €

3D-malli kehosta näyttää todelliselta

Nykyisin on mahdollista luoda ihmisen ruumiista realistinen 3D-malli uudella menetelmällä, johon on haettu innoitusta elokuva-alalta,. Menetelmä pohjautuu aitoihin kuvannuskuviin.

Siinä potilaan kuvannuskuvat kootaan yhteen malliin ja valaistaan se samaan tapaan kuin silloin, kun animaatiohahmot herätetään henkiin.

Kuori leikkauspöydällä olevalta potilaalta yksi kerros vetämällä viivasta:

Aiemmilla menetelmillä luoduissa kuvissa valo kulki yhtäläisesti kehon läpi. Se esimerkiksi läpäisi rasvakudoksen ja lihakset mutta imeytyi luihin.

Valaistustekniikka tuottaa ultratarkkaa kuvaa

Uudessa menetelmässä valo läpäisee osan kudoksista, sitä imeytyy toisiin kudoksiin mutta sitä riittää vielä syvemmälläkin oleviin elimiin.

Mallin keho valaistaan joka puolelta niin, että sen yksityiskohdat säilyvät.

Vedä viivasta hiirellä, niin pääset kurkistamaan kyynärvarren ihon alle:

Kirurgi voi harjoitella viiltoja etukäteen

Mallin yksityiskohtaisuus antaa kirurgille mahdollisuuden tutkia kehoa tarkkaan ennen leikkaamista.

Osaan malleista voidaan yhdistää niin sanottu haptinen veitsi, joka antaa kirurgille palautetta ja tunteen siitä, että hän leikkaa oikeaa kudosta.

Tällöin 3D-malli voi antaa kirurgille myös tilaisuuden harjoitella vaikeita ja riskialttiita leikkauksia ennen oikeaan leikkausaliin menoa.