Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slange med gifttænder

Keinotekoinen käärmeenmyrkky mullistaa vastamyrkyn valmistuksen

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään keinotekoiset käärmeen myrkkyrauhaset laboratoriossa. Se on läpimurto, joka voi mullistaa vastamyrkyn valmistuksen ja auttaa niitä satoja ihmisiä, jotka vuosittain saavat myrkkykäärmeen pureman.

Shutterstock

Joka vuosi 2,7 miljoonaa ihmistä saa myrkkykäärmeen pureman. Jopa 138 000 kuolee, ja kolme kertaa niin suuri määrä saa elinikäisiä vaurioita. Monelta joudutaan esimerkiksi amputoimaan jokin jäsen.

Käärmeiden aiheuttamat kuolemantapaukset ja invalidisoivat vaivat johtuvat monista eri asioista. Yksi suurimmista ongelmista ovat vastamyrkyn valmistukseen liittyvät haasteet.

Vaikka useimpien myrkkykäärmeiden puremiin voidaan valmistaa vastamyrkkyä, prosessi vie aikaa ja se on kallis. Siksi vain muutamassa paikassa on tietoa ja rahaa vaativaan työhön. Tämä tarkoittaa sitä, että vastamyrkyn kysyntä on suurta, mutta sen saatavuus usein vaikeaa.

Uusi läpimurto voi pian auttaa asiaa. Alankomaalaisen Utrechtin yliopiston tutkijat ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet kasvattamaan minikokoiset käärmeen myrkkyrauhaset petrimaljassa.

Näin vastamyrkkyä valmistetaan nyt

Käärmeen vastamyrkyn valmistaminen on monimutkainen prosessi. Perusmenetelmä ei juuri ole muuttunut sitten 1800-luvun.

Käärmeen kudoksesta kasvaa rauhaset

Tutkijat kehittivät pienet myrkkyrauhaset suhteellisen uudella menetelmällä, jossa valituista kudoksista otettuihin kantasoluihin sekoitetaan ravintoainetta. Ajan kuluessa niistä kehittyy pieni minielin, niin kutsuttu organoidi.

Menetelmällä on aiemmin saatu aikaan ihmisten ja hiirten kantasoluista miniaivot ja minikeuhkot.

Tutkijat eivät tienneet, miltä käärmeen kantasolut näyttävät, ja siksi niiden eristäminen oli mahdotonta. Lisäksi vaihtolämpöisten matelijoiden solut vaativat hieman erilaiset kasvuolosuhteet kuin tasalämpöisten hiirten tai ihmisten kantasolut.

Siksi aluksi oli epävarmaa, voidaanko menetelmää käyttää käärmeiden kantasoluille.

Kun lämpötilaa laskettiin, alkoi käärmeen myrkkyrauhasesta otettu pieni näyte jakaantua ja muodostaa rakenteita niin nopeasti, että näyte piti jakaa moneen petrimaljaan vain viikon kuluttua.

Minirauhaset alkoivat myös tuottaa myrkkyainetta, toksiinia. Lähemmässä tarkastelussa kävi ilmi, että keinotekoiset toksiinit olivat lähes identtisiä elävien käärmeiden myrkyn kanssa.

Tähän mennessä tutkijat ovat tuottaneet minimyrkkyrauhaset kaikkiaan kahdeksasta eri käärmelajista.

Kunstig slangegift

Keinotekoiset myrkkyrauhaset mikroskoopin läpi nähtynä.

© Ravian van Ineveld/Princess Máxima Center

Vastamyrkkyä ja lääkettä voidaan tuottaa entistä nopeammin

Vaikka keinotekoiset myrkkyrauhaset ovat vain yhden millimetrin levyiset, niillä voi olla suuri merkitys.

Kun käärmeen myrkkyjä on nykyistä laajemmin tarjolla, vastamyrkyn valmistaminen on helpompaa ja halvempaa. Tutkijat toivovat, että siten myös kuolemantapausten ja vammojen määrä saadaan laskuun.

Lisäksi keinotekoinen käärmeenmyrkky voi myös auttaa kehittämään lääkkeitä erilaisiin sairauksiin.

Brasilialaisen kyykäärmeen myrkystä eristettyä entsymiä käytetään jo nyt pienentämään sydänkohtauksen jälkeisten komplikaatioiden riskiä. Monissa tutkimushankkeissa pohditaan käärmeenmyrkyn käyttöä niin syövän kuin veritulpankin hoitoon.

Kun myrkkyaineita voidaan tuottaa laboratorioissa, luonnon myrkyllisestä koktailista voidaan saada pelastus miljoonille ihmisille.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota