Tutkijat paransivat kaihin lapsilta
12 kiinalaislapselta on pystytty parantamaan kantasoluhoidolla synnynnäinen kaihi, joka olisi heikentänyt näköä tai tehnyt lapsista sokeita. "Yksi regeneratiivisen lääketieteen suurimmista saavutuksista", asiantuntija toteaa.

Vuonna 2015 maailmassa syntyi noin 336 000 lasta, joilla oli synnynnäinen kaihi.
Jos lapsuusiän kaihia ei hoideta, se saattaa alentaa näkökykyä merkittävästi tai jopa sokeuttaa. Nyt kaihia sairastaville lapsille ja heidän vanhemmilleen on tiedossa hyviä uutisia:
Yhdysvaltalaisista ja kiinalaisista tutkijoista koostunut ryhmä on antanut 12:lle alle kaksivuotiaalle lapsuusiän kaihia sairastavalle lapselle normaalin näön silmän kantasoluhoidolla.
”Tämä on yksi regeneratiivisen lääketieteen suurimmista saavutuksista tähän mennessä […] Tämä on tiedettä parhaimmillaan” toteaa kantasoluasiantuntija tohtori Duško Ili? King’s Collegesta Lontoosta tuloksista, jotka julkaistiin Nature-aikakauslehdessä. **
Lapsuusiän kaihi paranee kantasoluilla
Kiinalais-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä, johon osallistui tutkijoita Kalifornian yliopistosta ja Sun Yat-sen -yliopistosta, on onnistunut kääntämään lapsuusiän kaihin hoitotavat päälaelleen.
Sen sijaan, että silmän mykiö poistettaisiin ja korvattaisiin se muovisella, kuten normaalisti tehdään kaihia hoidettaessa, tutkijat ovat onnistuneet korjaamaan mykiön kudosvauriot elimistön omilla kantasoluilla.
MIKÄ LAPSUUSIÄN KAIHI ON?
SAIRAUS: Lapsuusiän kaihi (kongenitaali katarakta) tarkoittaa silmän linssissä eli mykiössä oleva sameutta, joka johtuu linssin proteiinirakenteissa tapahtuneista muutoksista. Puolessa tapauksista syytä ei saada selville, mutta kaihin voi aiheuttaa raskauden aikainen infektio, keskosuus tai synnynnäinen geenivirhe.