Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jäähdytys pelasti jalkapalloilijan halvaantumiselta

Törmäys toiseen pelaajaan aiheutti amerikkalaista jalkapalloa pelaavalle Kevin Everettille kaularankavamman. Nopean jäähdytyksen ansiosta hän ei joudu viettämään loppuelämäänsä pyörätuolissa.

David J. Phillip/AP/Ritzau Scanpix

Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan ottelussa vuonna 2007 yhdysvaltalainen Kevin Everett törmäsi toiseen pelaajaan ja sai kaularankavamman. Hän halvaantui hartioista alaspäin.

Loukkaantunut Everett pääsi heti hoitoon. Hänen suoniinsa tiputettiin 4-asteista suolavettä ja vartalonsa peitettiin jäähdytyspeitolla.

33 asteen ruumiinlämpö ehkäisee kudosvaurioita

Leikkausta, jossa selkäranka pantiin paikalleen, seurasi ruumiinlämmön laskeminen 33,3 asteeseen vuorokaudeksi. Jäähdytys voi jarruttaa elimistön hajottavia prosesseja neljä kuukautta.

Jäähdytys hidastaa aineenvaihduntaa. Se tarkoittaa, että energiankulutus pienenee ja solut, joita uhkaa hapenpuute, voivat elää pitempään ja selvitä kriittisen vaiheen yli.

Kudosten vaurioituessa immuunijärjestelmä vapauttaa viestiaineita, sytokiineja, jotka aiheuttavat alueella hermosoluja tuhoavan tulehduksen.

Kehon jäähdyttäminen hillitsee viestiaineiden tuotantoa ja tätä kautta rajoittaa immuunijärjestelmän aiheuttamia tuhoja.

Jäähdytys toimii kuin kylmäpakkaus

Selkäytimen vauriokohdan ympäristö turpoaa, jolloin paineennousu ja hapenpuute tuhoavat hermosoluja. Jäähdytys ehkäisee turvotusta samalla tavalla kuin kylmäpakkaus hoidettaessa nyrjähtänyttä nilkkaa.

Jäähdytys estää kriittisessä vaiheessa muitakin haittaprosesseja, kuten ohjelmoidun solukuoleman. Sen ansiosta tuhoutumisvaarassa olevat solut voivatkin jäädä eloon.

Kolme kuukautta onnettomuuden jälkeen Everett pystyi jälleen kävelemään. Häntä hoitaneet lääkärit ovat vakuuttuneita siitä, että jäähdytys edisti nopeaa toipumista. Nyt meneillään on useita kokeita, joissa arvioidaan jäähdytyksen tehoa.

Everett käveli jo muutaman kuukauden kuluttua loukkaantumisestaan.

© Kevork Djansezian/AP/Ritzau Scanpix

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Siirtoelinten säilyvyys paranee

2 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Uusi keksintö tekee selvää syöpäkasvaimesta

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota