Imuri siivoaa verijäljet aivoista

Uusi aivoverenvuodon hoitoon tarkoitettu koje voi johtaa ajatukset aseeseen, joka on suunnattu potilaan päähän. Se ei kuitenkaan ammu vaan imee. Imu poistaa aivoista haitallisen verikeräymän.

clot suction

Kun aivoissa rikkoutuu suoni, siitä purkautuvan veren paine alkaa heti runnella herkkiä hermosoluja. Siksi potilas olisi saatava kiireesti hoitoon. Jo pienikin viivästys voi olla kohtalokas.

Aivoverenvuodosta selviää hengissä vain 60 prosentin todennäköisyydellä. Eloon jäävätkin saavat yleensä pysyviä aivovaurioita, vaikka he pääsisivät ajoissa sairaalaan. Lääkäreillä kun ei ole kätevää keinoa alentaa painetta aivoissa. Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on kuitenkin äskettäin esittänyt ratkaisun ongelmaan: kojeen, joka pystyy nopeasti poistamaan jopa 92 prosenttia verikeräymästä.

Uusi keksintö toimii pölynimurin tapaan. Sen putki imee aivoista varovasti verta kalloon tehdyn pienen reiän kautta.

Monet tutkijat ovat yrittäneet kehittää samankaltaista laitetta, mutta tekniikka on pettänyt siinä vaiheessa, kun putkella on lähestytty verikeräymää. Joko laite on vahingoittanut elintärkeitä aivojen osia tai se ei ole ohjautunut tarkasti kriittisiin pisteisiin. Tähän asti lääkärit ovatkin tyytyneet poistamaan tällä menetelmällä vain hyytymiä aivojen pinnalta. Syvemmällä olevat verenvuodot ovat vaatineet riskialttiimman leikkauksen, jossa potilaan kallo pitää avata. Uusi koje on suunniteltu sellaiseksi, että sen putkea voidaan kääntää joustavasti eri puolille ongelmakohtaa. Pumppu huolehtii sitten siitä, että poistettava veri imeytyy pois.

Laitteen kehittäjät testaavat tekniikkaa jäljittelemällä hoitoa muovikallolla, joka täytetään aivoja muistuttavalla hyytelöllä. Siihen puolestaan pannaan verikeräymästä käyvä annos punaista geeliä. Testeissä simuloidaan eli jäljitellään aitoja sairaustapauksia, jotta koetilanne olisi mahdollisimman todenmukainen.