Shutterstock
Grøn stær tæt på

Hi-tech-piilolinssi hoitaa silmänpainetautia

Kiinalaistutkijat ovat kehittäneet piilolinssin, joka voi sekä mitata silmänpainetta että annostella silmätippoja.

Pelkästään Suomessa yli 90 000 ihmistä sairastaa glaukoomaa eli silmänpainetautia, joka hoitamattomana voi johtaa sokeutumiseen.

Usein glaukoomaa hoidetaan silmätipoilla, jotka laskevat silmän sisäistä painetta. Ja nyt Kiinassa Guangzhoussa ryhmä tutkijoita on kehittänyt piilolinssin, joka voi annostella lääkettä tarpeen mukaan.

Piilolinssiä on testattu kaniineilla. Se mittasi niillä jatkuvasti silmänpainetta ja eritti automaattisesti silmätippoja, jos paine kohosi liikaa.

Piilolinssi kaniinin silmässä

Hoitava piilolinssi toimi hyvin kaniineilla. Tutkijat aikovat silti vielä hioa sen tekniikkaa, ennen kuin sitä kokeillaan ihmisillä.

© C. Yang et. al/Nature Communications

Energiaa siirtyy linssiin samoin kuin lähimaksussa

Glaukoomasta kärsivillä ihmisillä silmänpaine voi vaihdella paljolti vuorokauden aikana aina sen mukaan, mitä he tekevät. Siksi onkin näppärää, että uusi keksintö annostelee lääkettä vain, kun sitä oikeasti tarvitaan.

Käytännössä uudessa piilolinssissä aktivoituu mikroskooppinen kytkin, kun silmänpaine ylittää tietyn rajan, minkä jälkeen silmään vapautuu pieni annos brimonidiini-lääkettä.

Pehmeät ja joustavat piilolinssit eivät ole juuri tavallisia piilolinssejä suurempia, ja ne toimivat ilman paristoja ja johtoja. Linssi saa energiaa langattomasti radioaalloista vähän samaan tapaan kuin lähimaksukortti voidaan aktivoida kortinlukijalla etäältä.

Piirros piilolinssistä

Piilolinssissä oleva käämi korvaa virtajohdon. Kun käämiin osuu radioaaltoja, se saa kylliksi sähköä tietojen lähettämiseen tai lääkkeen vapauttamiseen. WTCL-lyhenne tulee sanoista wireless theranostic contact lens eli langaton piilolinssi, joka voi diagnosoida ja lääkitä.

© C. Yang et. al/Nature Communications

Linssiä voidaan käyttää muihinkin tauteihin

Linssissä oleva käämi reagoi sähkömagneettiseen säteilyyn, jota lähettää toinen, esimerkiksi silmälaseihin upotettu, käämi.

Tutkijat toivovat, että piilolinssiä voitaisiin kehittää niin, että se soveltuisi myös muidenkin silmäsairauksien hoitoon. He ovat suunnitelleet linssin siksi sellaiseksi, että se soveltuu massatuotantoon eikä siitä tule liian kallista.

Tutkimustulokset on kuvattu tieteellisessä Nature Communications -lehdessä julkaistussa artikkelissa, ja parhaillaan tutkijat tekevät töitä päästäkseen aloittamaan ensimmäiset kliiniset kokeet ihmisillä.