Pikkulapsilla on paljon ruskeaa rasvaa, joka voi pitää ruumiin lämpimänä, mutta sen määrä vähenee ihmisen ikääntyessä.
Uudella tekniikalla tilanne voidaan muuttaa. Kokeessa tutkijat eristivät ihmisen valkoisia rasvasoluja ja poistivat niistä NRIP1-geenin.
Muunnellut solut sietivät rasvaista ruokaa
Ilman geeniä soluista kehittyi ruskeita rasvasoluja, joita ruiskutettiin koehiirin. Sen jälkeen hiirille annettiin runsasrasvaista ruokaa ja seurattiin niiden terveydentilaa. Vertailuryhmän hiiret saivat saman käsittelyn, mutta rasvasolut olivat valkoisia.
Tulos osoitti, että hiiret, joilla oli ruskeaa rasvaa, lihoivat vain puolet siitä mitä hiiret, joilla oli vain valkoista rasvaa.
Ruskeaa rasvaa saaneilla hiirillä verensokeri ja solujen insuliiniherkkyys säilyivät normaalina. Valkoista rasvaa saaneilla hiirillä oli ongelmia verensokerin säätelyssä, ja niille kehittyi diabeteksen oireita.
Tekniikkaa testataan apinoilla
Myös hiirten maksoja tutkittaessa havaittiin eroja. Ruskeaa rasvaa saaneilla oli normaali ruskea maksa, kun taas valkoista rasvaa saaneilla maksa laajentui ja muuttui vaaleammaksi.
Tutkijat aikovat nyt testata menetelmää apinoilla, minkä jälkeen voidaan aloittaa ihmiskokeet.