Brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkijat ovat todistaneet, että sokeutumisen aiheuttavia näköhermon vaurioita on mahdollista korjata.
Hiirillä tehdyissä kokeissa aktivoitiin geenihoidolla se perintötekijä, joka ohjaa protrudiini-nimisen proteiinin tuotantoa. Protrudiinia esiintyy hermosolujen tuojahaarakkeissa, jotka ottavat vastaan silmän näköaistinsolujen lähettämiä viestejä, ja viejähaarakkeissa, jotka välittävät viestejä eteenpäin.
Silmä ja näköalueet menettävät yhteyden
Viejähaarakkeet kulkevat näköhermon mukaisesti silmän verkkokalvolta aina aivojen takaosassa sijaitsevalle näköalueelle asti.
Näin näköhermo korjataan
Glaukooma on yleisimpiä syitä näön menettämiseen vanhemmalla iällä. Sairaus johtuu siitä, että viejähaarakkeet vaurioituvat pysyvästi. Uusiutuminen on mahdotonta siksi, että täyden mittansa saavuttaneista viejähaarakkeista puuttuu avainproteiini.
Kiihdyttämällä proteiinintuotantoa hermosolut saatiin kuitenkin kasvattamaan viejähaarakkeita ikään kuin ne olisivat vielä hyvin nuoria.
Menetelmä toimii elävillä hiirillä
Tutkimuksessa kasvatettiin ensin hermosoluja laboratoriomaljassa ja katkaistiin sitten niiden viejähaarakkeet laserilla. Sen jälkeen kiihdytettiin protrudiinin tuotantoa, jotta viejähaarakkeet alkaisivat uusiutua.
Kun menetelmää sovellettiin eläviin hiiriin, joiden näköhermo oli vaurioitunut, saatiin erinomaisia tuloksia. Hermosolujen viejähaarakkeet kasvoivat huomattavasti kahdessa viikossa.
Proteiinilla on kaksi tehtävää
Kokeiden mukaan protrudiini vaikuttaa kahdella tavalla. Ensinnäkin se muodostaa tukirangan, joka ohjaa viejähaarakkeen rakentumista, ja toiseksi se vetää puoleensa niitä aineita, joita uusiutumisprosessi tarvitsee.
Tutkimustulokset antavat toiveita siitä, että glaukooman takia sokeutuneet voivat saada näkökykynsä takaisin, kun protrudiinin tuotantoa kiihdytetään.