Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hammaslääkäri paikkaa hammasta

Geeli voi korjata hampaan kiilteen – täysin kivutta

Tutkijat ovat kehittäneet mullistavan geelin, joka hampaisiin levitettynä uudistaa kiillettä. Tulevaisuudessa se voi vähentää hampaisiin syntyviä reikiä ja tehdä paikkausaineet tarpeettomiksi.

Shutterstock

Vaikka hampaisiin tulevat reiät ovat pieniä, ne ovat iso ongelma kansanterveydelle.

Miljardit ihmiset eri puolilla maailmaa kärsivät hampaiden reikiintymisestä, ja vaikka reiät voidaan paikata, paikkaaminen on hankalaa. Sen lisäksi, että paikkaaminen on kivuliasta ja vaatii usein puudutusta, paikat eivät kestä ikuisesti ja ne on vaihdettava.

Tutkijat ovat siksi pitkään yrittäneet kehittää menetelmää, jolla reikien syntyminen voidaan estää. Nyt näyttää siltä, että joukko kiinalaistutkijoita on keksinyt ratkaisun.

Erikoisgeeli uudistaa kiillettä

Hampaiden hoidon yksi iso ongelma on, että hapan ruoka ja mahalaukun sisältö ja reikiintyminen voivat vaurioittaa hampaiden pinnassa olevaa kiillettä. Sitä ei voi korjata – ainakaan vielä.

Zhejiangin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat kuitenkin keksineet geelin, joka voi uudistaa kiillettä.

Geeli sisältää kiilteeseen luonnostaan kuuluvia kalsiumia ja fosfaattia, jotka on sekoitettu alkoholiliuokseen yhdessä mineraalien paakkuuntumista estävän trietyyliamiinin kanssa.

Kun geeliä sivellään hampaisiin, mineraalit selvittyvät tasaisesti niiden pintaan. Alustavissa kokeissa kiille kasvoi paksuutta kolme mikrometriä vain 48 tunnissa.

Vaikka kolme mikrometriä on vain sadasosia kiilteen luonnollisesta paksuudesta, tutkijat toivovat, että useiden geelikerrosten levittäminen voi kasvattaa kiilteen paksuutta merkittävästi.

Kliiniset kokeet alkavat lähivuosina

Geeliä on toistaiseksi testattu vain lahjoituksina saaduilla irrallisilla ihmisen hampailla. Seuraavaksi vuorossa ovat hiirikokeet ja vasta sitten sitä kokeillaan ihmisten suussa.

Tutkijat odottavat kliinisten kokeiden alkavan lähivuosien kuluessa.

Lue myös:

Lääketieteellinen tekniikka

Sian keuhkot pelastavat pienet keskoset

13 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Hullua vai nerokasta: Tutkija etsi nuoruuden lähdettä ikiroudasta

4 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Uusi hoito palauttaa näkökyvyn

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota