Shutterstock
Hammaslääkäri paikkaa hammasta

Geeli voi korjata hampaan kiilteen – täysin kivutta

Tutkijat ovat kehittäneet mullistavan geelin, joka hampaisiin levitettynä uudistaa kiillettä. Tulevaisuudessa se voi vähentää hampaisiin syntyviä reikiä ja tehdä paikkausaineet tarpeettomiksi.

Vaikka hampaisiin tulevat reiät ovat pieniä, ne ovat iso ongelma kansanterveydelle.

Miljardit ihmiset eri puolilla maailmaa kärsivät hampaiden reikiintymisestä, ja vaikka reiät voidaan paikata, paikkaaminen on hankalaa. Sen lisäksi, että paikkaaminen on kivuliasta ja vaatii usein puudutusta, paikat eivät kestä ikuisesti ja ne on vaihdettava.

Tutkijat ovat siksi pitkään yrittäneet kehittää menetelmää, jolla reikien syntyminen voidaan estää. Nyt näyttää siltä, että joukko kiinalaistutkijoita on keksinyt ratkaisun.

Erikoisgeeli uudistaa kiillettä

Hampaiden hoidon yksi iso ongelma on, että hapan ruoka ja mahalaukun sisältö ja reikiintyminen voivat vaurioittaa hampaiden pinnassa olevaa kiillettä. Sitä ei voi korjata – ainakaan vielä.

Zhejiangin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat kuitenkin keksineet geelin, joka voi uudistaa kiillettä.

Geeli sisältää kiilteeseen luonnostaan kuuluvia kalsiumia ja fosfaattia, jotka on sekoitettu alkoholiliuokseen yhdessä mineraalien paakkuuntumista estävän trietyyliamiinin kanssa.

Kun geeliä sivellään hampaisiin, mineraalit selvittyvät tasaisesti niiden pintaan. Alustavissa kokeissa kiille kasvoi paksuutta kolme mikrometriä vain 48 tunnissa.

Vaikka kolme mikrometriä on vain sadasosia kiilteen luonnollisesta paksuudesta, tutkijat toivovat, että useiden geelikerrosten levittäminen voi kasvattaa kiilteen paksuutta merkittävästi.

Kliiniset kokeet alkavat lähivuosina

Geeliä on toistaiseksi testattu vain lahjoituksina saaduilla irrallisilla ihmisen hampailla. Seuraavaksi vuorossa ovat hiirikokeet ja vasta sitten sitä kokeillaan ihmisten suussa.

Tutkijat odottavat kliinisten kokeiden alkavan lähivuosien kuluessa.