Etanan liima sulkee haavat

Pian lääkärit voivat ompelemisen sijaan sulkea haavat liimalla, johon on haettu innoitusta etanoista. Henkiä pelastuu, kun verenvuoto saadaan tyrehdytettyä nopeasti leikkauksessa tai ensiavussa.

© Creative Commons

Kun viillät sormeesi haavan laittaessasi ruokaa, voit tulevaisuudessa helpottaa haavan paranemista etanan liimalla.

Harvardin tutkijat ovat ammentaneet inspiraatiota luonnosta ja kehittäneet haavaliiman, joka toimii ihossa ja muissa biologisissa kudoksissa. Idea liimaan on saatu etanalta, joka kykenee tarrautumaan tehokkaasti kosteisiin pintoihin.

Voi tyrehdyttää verenvuodon

Kosteiden pintojen liimaaminen on lääkäreille ja kirurgeille ongelmallista, sillä heidän on turvauduttava esimerkiksi valmisteisiin, jotka sisältävät samaa ainetta kuin superliimat eli syanoakrylaattiin.

Syanoakrylaatti taas on elimistölle myrkyllistä. Lisäksi se voi aiheuttaa allergiaa, mikä saattaa olla iso ongelma leikkauksissa ja ensiavussa.

Etana pysyy alustassaan tiukasti kiinni siksi, että niiden lima sisältää positiivisesti varautuneita ioneja, jotka sitoutuvat pinnan negatiivisesti varautuneisiin ioneihin.

Etanan liimaa on nyt pystytty jäljittelemään positiivisesti varautuneilla polymeereillä. Lisäämällä niitä geelimäiseen massaan saatiin aikaan eräänlainen laastari, joka pysäyttää verenvuodon kosteissakin paikoissa.

Ei myrkyllinen

Ensimmäiseksi liimaa kokeiltiin sian nahkaan. Koe onnistui erinomaisesti. Sen jälkeen testeissä osoitettiin, että liimalla pystyttiin tyrehdyttämään verenvuoto sian sydämessä. Lisäksi liimaa kokeiltiin hiiren maksaan tehtyyn syvään haavaan. Kaikki eläimet jäivät henkiin, kun haavat liimattiin umpeen "etanalaastarilla".

Toisin kuin superliima Harvardin tutkijoiden haavaliima ei ole ihmissoluille myrkyllinen. Seuraavaksi tutkijat aikovatkin kehittää liimasta tuotteita, joita voitaisiin kokeilla ihmisiin.