Shutterstock
Operationsbord

Ensimmäisen kerran: Lääkärit leikkaavat kuolleita pelastaakseen heidät

Yhdysvaltalaislääkärit ovat ensimmäisen kerran korvanneet traumapotilaan veren jääkylmällä nesteellä. Uraauurtava menetelmä hidastaa sydämen ja aivojen toimintaa ja vie elimistön kuolemaa muistuttavaan horrostilaan, joka voi antaa lääkäreille aikaa pelastaa potilaan.

Kun lääkäreillä on leikkauspöydällä vaikeasti vammautunut puukotus- tai ampumahaavapotilas, heidän pitää saada verenvuoto loppumaan mahdollisimman nopeasti.

Jos aivot ovat ilman happea muutamaa minuuttia pidempään, seurauksena on pysyviä aivovammoja. Ja jos aivot ovat ilman happea kymmenen minuuttia, seuraa aivokuolema tai pysyvä kooma.

Aikaa potilaan pelastamiseksi ei ole siis kauan.

Nyt yhdysvaltalaislääkärit ovat ensimmäisen kerran käyttäneet ihmisten pelastamiseksi paljon keskustelua herättänyttä menetelmää, joka voi auttaa lääkäreitä taistelussa kelloa vastaan.

Kylmäkuolema pelastaa

Yhdysvaltalainen kirurgi Samuel Tisherman Pittsburghin yliopistosta sai vuonna 2014 luvan testata lääketieteellistä tekniikkaa 20 traumapotilaaseen, joilla oli vain minimaaliset mahdollisuudet selvitä vammoistaan hengissä. Toisin sanoen potilaat olivat menettäneet paljon verta ja olivat jo kokeneet sydänpysähdyksen tai sellainen oli odotettavissa.

Menetelmän nimi on Emergency Preservation and Resuscitation (EPR). Menetelmässä potilaan elimistö jäähdytetään noin 10 asteeseen. Normaalisti ihminen kuolee, jos ruumiinlämpötila laskee 24 asteeseen.

Yritämme pysäyttää ajan, jotta ehdimme operoida. Samuel Tisherman

Jäähdyttäminen jarruttaa solujen kemiallisia prosesseja ja pysäyttää sydämen ja melkein kaiken aivotoiminnan. Kun potilas vaipuu kuolemaa muistuttavaan horrostilaan, jossa elimistö vaatii vain minimaalisesti happea, lääkärit saavat lisää aikaa pelastaa potilaan hengen.

Samuel Tishermanin mukaan jäähdyttäminen voi antaa lääkäreille muutamasta minuutista aina yhteen tuntiin asti aikaa leikata potilasta.

Veri poistetaan elimistöstä

Potilaan jäähdyttämiseksi riittävän nopeasti tarvitaan laite, joka vaihtaa potilaan veren jäiseen suolaliuokseen. Vaihto tapahtuu kaulalaskimon ja aortan kautta.

Veri korvataan jääkylmällä nesteellä

Lääkärit jäähdyttävät potilaan muutamassa minuutissa niin, että lopulta elimistön lämpötila on alle kymmenen astetta.

Alhainen lämpötila jarruttaa elimistön biokemiallisia reaktioita, jotka muuten vahingoittaisivat soluja, aiheuttaisivat dna:n ja proteiinien tuhoutumista tai johtaisivat ohjelmoituneeseen solukuolemaan.

Potilaan jäähdytys

Jääkylmää nestettä pumpataan aorttaan

Kylmä lamauttaa sydämen lähes heti niin, että potilas on käytännöllisesti katsoen kuollut.

1

Veri johdetaan ulos elimistöstä

Verta johdetaan ulos elimistöstä kaulalaskimon kautta sitä mukaa kun jäistä nestettä pumpataan elimistöön. Leikkauksen aikana potilaan elimistöön pumpataan koko ajan kylmää nestettä niin, että ruumiinlämpötila pysyy riittävän alhaisena.

2

Ruumiinlämpö laskee

Elimistön lämpötila on 15–20 minuutin kuluttua 7–10 astetta. Aineenvaihdunta on laskenut noin kymmeneen prosenttiin normaalista. Lääkärit tarkkailevat lämpötilaa koko ajan näytöltä.

3
©

Kun leikkaus on suoritettu, lääkärit lämmittävät potilaan. Potilas yhdistetään sydän-keuhkokoneeseen, joka hapettaa verta ja kierrättää verta elimistössä.

Kun lämpötila on noussut 18 asteeseen, potilaan sydän käynnistetään. Muutaman tunnin kuluttua elimistön lämpötila nousee 34 asteeseen, jolloin sydämen lyöntitiheys on vakaa ja elimistön toiminnat alkavat palautua normaaleiksi.

Sitten potilas siirretään leikkauspöydältä sänkyyn ja peitellään. Hän saa lämmintä juotavaa, ja noin kolmen vuorokauden kuluttua elimistön lämpötila on jälleen 37 astetta.

Lämmittämisen pitää tapahtua hitaasti, sillä muuten se voi vaurioittaa soluja.

Koe jatkuu ensi vuonna

Samuel Tisherman on tutkimusryhmänsä kanssa vahvistanut, että he ovat käyttäneet menetelmää yhdelle potilaalle, mutta he eivät kerro, selvisikö potilas hengissä.

EPR-koe jatkuu ensi vuonna ja tulokset julkistettaneen vuoden 2020 lopulla.

Jos tulokset ovat lupaavia, se saattaa tarkoittaa sitä, että myös sydänveritulppapotilaiden hoito tehostuu.

Nykyisin vain noin kymmenen prosenttia selviää sydänpysähdyksestä hengissä.

Jäähdytys avaruusmatka
© Henning Dalhoff

Jäähdyttäminen voi olla keino avaruuden valloittamiseen

Kaukaisessa tulevaisuudessa jäähdyttäminen voi avata myös mahdollisuuden tutkia uusia planeettoja vieraissa aurinkokunnissa, jonne matka Maasta kestää tuhansia vuosia.

Jos astronautit jäähdytetään horrostilaan, jossa aineenvaihdunta käytännössä pysähtyy, he voisivat tehdä pitkiä avaruuslentoja ilman, että mukaan tarvitsee ottaa paljon ruokaa.

Lisäksi makuuasennossa matkaavat astronautit tarvitsevat vain vähän tilaa. He tarvitsevat vain suojan haitalliselta kosmiselta säteilyltä, joka voi haurastuttaa luita ja aiheuttaa muita vaurioita elimistölle.

Lyhyemmilläkin avaruusmatkoilla, kuten alle vuoden kestävällä lennolla Marsiin, astronautit voisivat säästyä tervysongelmilta, jos he matkaisivat jäähdytettyinä. Eikä tarvikkeitakaan tarvittaisi matkalle niin paljon kuin silloin, jos astronautit matkaisivat normaalitilassa.