Alkio TOP

Tutkijat kasvattivat ihmisalkiota viljelyastiassa kaksi viikkoa

Ensimmäistä kertaa on keksitty keino huijata alkio luulemaan, että se on kohdussa. Koe keskeytettiin eettisistä ja juridisista syistä, mutta sitä ennen saatiin kerättyä ainutlaatuista tietoa ihmisen kehityksestä.

keskiviikko 16. marraskuuta 2016 teksti Jonas Grosen Meldal

Tähän asti kohtu on ollut ainoa paikka, jossa ihmisalkio on pystynyt kehittymään.

Nyt kansainvälisen tutkijaryhmän onnistui Cambridgen yliopistossa jäljitellä kohdun olosuhteita niin hyvin, että he saivat huijattua ihmisalkion jatkamaan kehitystään.

Naudan alkio auttoi ihmisiä

Jos kaikki sujuu luonnollisesti, alkio kiinnittyy kohdun seinämään noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä.

Ennen kiinnittymistä alkio on "vain" rykelmä soluja. Vasta, kun se kiinnittyy kohdun seinämään, solut alkavat järjestäytyä alkion muotoon.

Toistaiseksi ei ole pystytty tarkkailemaan prosessin kulkua, koska laboratorio-oloissa alkiot ovat kuolleet ennen sitä ajankohtaa, jolloin kiinnittyminen luonnossa tapahtuisi.

Tällä kertaa alkio saatiin kiinnittymään viljelyastiaan ja jatkamaan kehitystään erikoiskoktaililla, joka koostui muun muassa viestiaineista ja naudan alkion seerumista.

Laki keskeytti kokeen

Alkio olisi ehkä saatu kasvamaan vieläkin isommaksi, mutta koe piti keskeyttää eettisistä syistä ja Britanniassa vuonna 1979 hyväksytyn lain perusteella.

Monissa muissakin maissa on laitonta pitää alkiota elossa viljelyastiassa yli kahta viikkoa.

Raja on asetettu kahteen viikkoon siksi, että sen jälkeen alkioon muodostuu niin sanottu alkeisjuoste. Se kertoo, että ensimmäiset elimet alkavat kehittyä.

Kohtu on keinotekoisen elämän avain

Seuraavaksi olisi luonnollista – jos lainsäädäntö ja etiikka sen sallisivat, alkaa tutkia sitä, millaisia viestejä kohtu lähettää alkiolle.

Ihmisalkion kehitys on riippuvainen kohdun ja istukan kemiallisista viesteistä, ja jos tutkijat pystyisivät toisintamaan ne keinotekoisessa ympäristössä, alkio voitaisiin teoriassa kasvattaa laboratoriossa täysiaikaiseksi sikiöksi asti.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: