Kuningas Charlesille kritiikkiä: Suosii uskomushoitoa

Britannian uusi kuningas on vuosia ollut uskomuslääkinnän puolestapuhuja. Muutama vuosi sitten hän ryhtyi homeopatiaa edistävän järjestön suojelijaksi. Lue tästä, miksi tutkijat arvostelevat homeopatiaa.

Hänestä on juuri tullut Britannian uusi hallitsija vanhimpana ihmisenä maan historiassa.

Ja vaikka kuningas Charles III tunnetaan entuudestaan huomiota herättäneistä lausunnoista ja mielipiteistä, uusi titteli on saanut julkisuuden arvioimaan myös hänen menneisyyttään uudestaan.

Yksi kiistanalaisista aiheista, jotka toistuvasti ilmaantuvat otsikoihin, on kuninkaan pitkään jatkunut uskomuslääkintämuotojen puolesta puhuminen. Ja etenkin on kuohuttanut hänen nimittämisensä vuonna 2019 suuren kansainvälisen homeopatian käyttöä edistävän The Faculty of Homeopathy -järjestön suojelijaksi.

Mitä homeopatia on? Ja miksi tutkijat varoittavat turvautumasta siihen? Lue vastaukset tästä.

Kuningas Charles on ollut uskomuslääkinnän puolestapuhuja vuodesta 1980, ja jo vuonna 1993 lanseerasi Foundation for Integrated Health -säätiön, joka edistää vaihtoehtoisten hoitojen käyttöä. Kun hänestä vuonna 2019 tuli suuren kansainvälisen homeopatiajärjestön suojelija, hän sai tutkijoilta kritiikkiä, koska nämä pitivät sitä jyrkästi Britannian terveysviranomaisten suositusten vastaisena.

© Wikimedia Commons

250 miljoonaa kannattajaa

Joka vuosi sadat miljoonat ihmiset käyvät homeopaatin vastaanotolla. Homeopaatin mukaan pienen määrän vaikuttavaa ainetta sisältävät tipat tai pillerit voivat parantaa oireita, joita sama aine aiheuttaisi suurina annoksina.

Esimerkiksi palan syyhypotilaan ihoa hienonnettuna ja laimennettuna valtavaan määrään vettä pitäisi saada finnit katoamaan.

Homeopaattinen lääke voi olla myös vaikkapa äärimmäisen pieni määrä pahoinvointia aiheuttavaa ainetta, jota annetaan syöpähoitojen vuoksi pahoinvoinnista kärsiville. Tai aine, joka aiheuttaisi suurina määrinä ihottumaa, mutta jota annostellaan laimennettuna, jotta kutiava ihottuma katoaisi.

Vaikka homeopatia on ollut käytössä vuodesta 1796, jolloin sen kehitti saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann, ja sitä voi saada useissa maissa myös julkisessa terveydenhuollossa, sen tehosta ei ole alkeellisiakaan tieteellisiä todisteita.

Tutkijat varoittavat kroonisesti sairaita

Maailmassa on tehty satoja tutkimuksia homeopatian vaikutuksesta ihmisiin. Yksittäisissä kokeissa on tultu siihen tulokseen, että laimennettuna tietyt aineet tehoavat tiettyihin sairauksiin paremmin kuin hoitamatta jättäminen.

Monet koeasetteluista on kuitenkin todettu virheellisiksi, eikä niitä voida pitää hyvän tieteellisen tutkimustavan mukaisina.

Useissa kokeista ei ole esimerkiksi käytetty vertailuryhmää sen varmistamiseksi, etteivät myönteiset tulokset johdu vain lumevaikutuksesta. Ja että sairautta ei lievitä vain potilaan oma toive hoidon tepsimisestä.

Vaihtoehtoiset hoidot
© Shutterstock

Lue myös:

Vuonna 2015 Australian lääketieteen ja terveyden tutkimusneuvosto teetätti laajan metatutkimuksen, jossa käytiin läpi 1 800 homeopatiaa koskevaa tutkimusta.

Tutkimuksista vain 225 olivat kyllin uskottavia analyysissaan, ja tutkijat päättelivätkin tästä, että homeopatian teosta mihinkään sairauteen ei ole kunnon todisteita.

Raportin taustalla olevat tutkijat varoittavatkin suoraan kroonisesti sairaita turvautumasta homeopaattiseen hoitoon vakavissa tai mahdollisesti vakavissa sairauksissa, koska potilaat voivat vaarantaa henkensä valitsemalla tutkitusti päteväksi osoittautuneen lääketieteellisen hoidon sijaan homeopatian.

Valinta voi useiden tutkimusten mukaan olla yhteydessä esimerkiksi syöpäpotilaiden henkiinjäämisprosentin alenemiseen.

Voit lukea lisää homeopatiasta ja epäonnistuneista kokeista TÄSTÄ.