Transmieheltä otetaan ensin osa munasarjoista ja kypsytettäviä munasoluja.
Näin transmies, joka haluaa saada biologisen lapsen, ei tarvitse hormonihoitoa, joka tarkoittaa usein käytännössä estrogeenilisää.
Estrogeenihoidon tarkoitus on edistää munasolujen kypsymistä kehossa. Ottamalla osa munasarjoista ja kypsyttämällä munasolut laboratoriossa vältytään tilanteelta, jossa transmiehelle täytyy antaa naisellistavaa hormonihoitoa.
Belgialaisen Gentin yliopiston tutkija Antonia Christodoulaki otti munasoluja 14:n iältään 18–24-vuotiaan transmiehen munasarjoista. He olivat saaneet mieshormoni testosteronia keskimäärin kaksi vuotta kaksi kuukautta.
Vertailukohtana Antonia Christodoulaki käytti 14:n cisnaisen munasoluja, jotka oli otettu niin ikään poistetuista munasarjoista ja kypsytetty laboratoriossa.
Kun munasolut olivat kypsyneet, ne hedelmöitettiin siittiöillä. Viiden vuorokauden kuluttua siitä, kun transmiesten munasolut oli siirretty kohtuun, vain kaksi prosenttia niistä jatkoi kehitystään. Cisnaisten vastaava luku oli 25 prosenttia.
Ero sai Antonia Christodoulakin tutkimaan, mikä aiheutti transmiesten tapauksessa ongelmia.
Kävi ilmi, että perintöaineksen sisältävä munasolun tuma oli kunnossa mutta solukalvon sisällä tumaa ympäröivä nesteseos, solulima, ei ollut oikealla tolalla.
Munasolujen selviytymisprosentti nousi kahdesta 20:een
Vaihtamalla transmiehen munasolun tuman cisnaisen munasolun tumaan Christodoulaki paransi onnistumismahdollisuuksia selvästi. Viiden vuorokauden kuluttua hedelmöityksestä viidesosa munasoluista oli jakautumiskykyisiä.
Molemmat menetelmät – poistetuista munasarjoista otettujen munasolujen kypsyttäminen ja munasolujen tuman vaihtaminen – ovat jo koeteltuja keinoja. Monien asiantuntijoiden mukaan lapsettomuusklinikoiden ei tulisi kuitenkaan tarjota hoitoa yleisesti, ennen kuin ensimmäiset sen avulla alkunsa saaneet ihmiset ovat aikuistuneet.