Shutterstock
De manliga könsorganen i närbild

Kiveskudos tuotti siittiöitä 23 vuoden pakastamisen jälkeen

Yhdysvaltalaistutkijoiden onnistui saada kiveskudoksen kantasolut tuottamaan siittiöitä, vaikka kudos oli ollut pakastettuna 200 miinusasteeseen.

Kiveksistä otetut kudosnäytteet voidaan siirtää vuosikymmenien pakastuksen jälkeen takaisin kiveksiin ja saada ne yhä tuottamaan elinkelpoisia siittiöitä, selvisi uudessa kokeessa, joka julkaistiin PLoS Biology -aikakauslehdessä.

Havainnolla voi olla ratkaiseva merkitys syöpään sairastuville pojille, sillä yksi syöpähoitojen sivuvaikutuksista on usein hedelmällisyyden aleneminen.

Kumpi tekee kipeämpää? Synnytys vai potku kiveksille? Lue vastaus TÄSTÄ

Pakastus lähes 200 asteeseen

Tieteessä on pitkään hellitty ideaa siitä, että kantasoluja sisältävää kiveskudosta voitaisiin pakastaa ja myöhemmin siirtää takaisin kiveksiin.

Tämä on saatu onnistumaan muun massa makakiapinoilla tehdyssä kokeessa, mutta pakastamisjakso oli tuolloin lyhyt. Iso kysymys olikin, kestävätkö kudos ja kantasolut pitkää säilyttämistä hyytävissä oloissa.

Tästä syystä asiaa kokeiltiin käytännössä Pennsylvanian yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tohtori Eoin Whelanin johdolla. Kokeessa käytettiin uroshiirien kiveskudosta, jota oli säilytetty pakastettuna nestetyppeen 23 vuoden ajan.

Kryokäsittelyssä eli nestetyppijäädytyksessä kudos voidaan jäähdyttää −196 asteeseen, jolloin kaikki biologinen toiminta loppuu ja solut käytännössä kuolevat.

Tvärsnitt av testikel

Ett tvärsnitt av en testikel från en infertil mus visar hur den tidigare frusna stamcellsvävnaden från råttor (blå) koloniserar mustestikeln och återskapar dess förmåga att bilda spermier (i mitten).

© Eoin Whelan, Whelan et al., 2022, PLOS Biology, CC-BY 4.0

Havainto voi auttaa syövästä kärsiviä poikia

Tutkijat siirsivät paljaille eli karvattomille koehiirille rotan kiveksen kantasoluja. Paljailta hiiriltä puuttuu immuunireaktio, joka saisi niiden elimistön hylkimään vieraita soluja ja kudoksia.

Kokeessa kantasolut levisivät hiiren kiveksiin ja alkoivat tuottaa kaikkia siittiöiden muodostukseen vaadittavia solutyyppejä.

Vaikka kyse on eläinkokeesta, Eoin Whelan on varma siitä, että havainto voi osoittautua tärkeäksi, kun tulevaisuudessa kehitetään keinoja palauttaa hedelmällisyys miehille, joilta se on alentunut lapsuus- tai nuoruusiässä sairastetun syövän ja syöpähoitojen vuoksi.