Kiveksistä otetut kudosnäytteet voidaan siirtää vuosikymmenien pakastuksen jälkeen takaisin kiveksiin ja saada ne yhä tuottamaan elinkelpoisia siittiöitä, selvisi uudessa kokeessa, joka julkaistiin PLoS Biology -aikakauslehdessä.
Havainnolla voi olla ratkaiseva merkitys syöpään sairastuville pojille, sillä yksi syöpähoitojen sivuvaikutuksista on usein hedelmällisyyden aleneminen.
Kumpi tekee kipeämpää? Synnytys vai potku kiveksille? Lue vastaus TÄSTÄ
Pakastus lähes 200 asteeseen
Tieteessä on pitkään hellitty ideaa siitä, että kantasoluja sisältävää kiveskudosta voitaisiin pakastaa ja myöhemmin siirtää takaisin kiveksiin.
Tämä on saatu onnistumaan muun massa makakiapinoilla tehdyssä kokeessa, mutta pakastamisjakso oli tuolloin lyhyt. Iso kysymys olikin, kestävätkö kudos ja kantasolut pitkää säilyttämistä hyytävissä oloissa.
Tästä syystä asiaa kokeiltiin käytännössä Pennsylvanian yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tohtori Eoin Whelanin johdolla. Kokeessa käytettiin uroshiirien kiveskudosta, jota oli säilytetty pakastettuna nestetyppeen 23 vuoden ajan.
Kryokäsittelyssä eli nestetyppijäädytyksessä kudos voidaan jäähdyttää −196 asteeseen, jolloin kaikki biologinen toiminta loppuu ja solut käytännössä kuolevat.