MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Kännykkä tutkii lapsen korvan

Korvakivusta kärsiville lapsille on pian tulossa apua. Uusi sovellus ja paperitötterö paljastavat välikorvatulehduksen yhtä tarkasti kuin korvalääkäri.

Korvakipu on yksi lasten lääkärikäyntien yleisimmistä syistä. Yksi kivun aiheuttaja pikkulapsilla on välikorvatulehdus. Sen voi pian todeta kotikonsteinkin.

Washingtonin yliopistossa Yhdysvalloissa on kehitetty älypuhelinsovellus, jolla voi havaita nesteen kertymisen välikorvaan. Välikorvatulehduksen syynä ovat yleensä bakteerit, jotka kulkeutuvat korvatorven kautta nielusta välikorvaan.

Tärykalvon takana oleva märkä voidaan todeta puhelinsovelluksen ja paperisuppilon avulla.

© MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Kun välikorva tulehtuu, sinne kertyy märkää, joka aiheuttaa kipua, kun se painaa herkkää tärykalvoa.

Yhtä tarkasti kuin lääkäri

Älypuhelinsovellus käyttää puhelimen kaiutinta ja mikrofonia. Lisäksi tarvitaan vain pieni paperista taiteltava suppilo. Suppilon suippo pää pannaan lapsen korvaan, ja puhelimen mikrofonia pidetään suppilon leveässä päässä.

Ääniaallot paljastavat korvatulehduksen

Välikorvatulehdus synnyttää kipua, kun märkä painaa tärykalvoa. Uusi älypuhelinsovellus auttaa selvittämään, onko tärykalvon taakse kertynyt nestettä.

Kaiutin lähettää ääntä

Puhelimen kaiuttimesta kuuluva piipitys ohjataan paperitötteröllä korvakäytävään.

1

Tärykalvo heijastaa äänen

Kun ääni osuu tärykalvoon, osa siitä heijastuu puhelimen mikrofoniin.

2

Mikrofoni tallentaa äänen

Puhelimen mikrofoni tallentaa sekä lähetetyn äänen että heijasteen.

3

Äänikuvio kertoo diagnoosin

Ääniaaltojen ja niiden heijasteen kuviosta voidaan nähdä, onko välikorvassa nestettä.

4
© MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Sovellus lähettää lyhyitä, linnun viserrystä muistuttavia ääniä, jotka heijastuvat korvan tärykalvosta takaisin puhelimen mikrofoniin. Sovellus analysoi lähetettyjen piipitysten ja niiden heijasteen niin sanotun interferenssikuvion ja päättelee, onko tärykalvon takana märkää vai ei.

Kännykkäsovellusta on testattu 53 lapsella, jotka oli tuotu lääkärin vastaanotolle korvakivun takia. Tulokset osoittivat, että menetelmä on luotettava. Sovellus antoi oikean vastauksen 85 prosentissa tapauksista.

Tulos oli yhtä hyvä kuin lääkärin tavanomaisilla instrumenteilla tekemässä tutkimuksessa. Tulokset olivat myös yhtä hyviä riippumatta puhelimen mallista.