© Flaticon

Kaasuanturi valvoo suoliston hyvinvointia

Kapselin anturit tarkkailevat suolistokaasujen koostumusta ja kertovat, onko ruoansulatusbakteereilla hyvät työolosuhteet.

tiistai 29. toukokuuta 2018

Australialaiset tutkijat testaavat nieltävää suolentutkimuslaitetta, joka selvittää ruoansulatuselimistön voinnin ja auttaa säätämään ruokavalion suolistolle mieluisaksi.

Melbournessa toimivan RMIT-yliopiston tutkijoiden luomus on 2,6 sentin pituinen kapseli, joka sisältää pariston, lämpömittarin, lähettimen ja vetyä, happea ja hiilidioksidia aistivat anturit. 

Kapseli niellään, ja se kulkee ruoansulatuselimistön läpi ja lähettää matkan varrelta tietoa suoliston vety-, happi- ja hiilidioksidipitoisuudesta. Näiden kaasujen esiintymisestä on pääteltävissä, miten hyvin suolistobakteerit voivat. 

Runsaskuituinen ja vähäkuituinen ruokavalio

Kapselia on testattu muun muassa kahdesti koehenkilöllä, joka ensin oli runsaskuituisella ruokavaliolla ja toisella kerralla söi vähäkuituista ruokaa. 

Runsaskuituinen dieetti aiheutti koehenkilölle mahakipuja, ja kapseli havaitsikin, että hänen paksusuolessaan oli normaalia enemmän happea kolmen tunnin ajan ruokailun jälkeen. Ilmeisesti runsas happi haittasi anaerobisten suolistobakteerien toimintaa. Nämä bakteerit toimivat hapettomissa oloissa ja hajottavat ruokaa.

Vähäkuituinenkin ruoka aiheutti ongelmia. Ohutsuolen vetypitoisuus oli hyvin alhainen, mikä viittaa siihen, että bakteerit voivat huonosti.

Tutkijat kaavailevat kapselista rutiinimenetelmää. Tulevaisuudessa ihmiset voivat ehkä omin päin tarkistaa suolistonsa hyvinvoinnin nielemällä säännöllisin väliajoin suolentutkimuskapselin.

Kapseli kulkee puoli metriä tunnissa

Kapselin matka suusta vessanpyttyyn kestää noin 20 tuntia. Ensimmäiset tunnit se viettää mahalaukussa. Kulkuun 8 metriä pitkän suoliston läpi kuluu 15,5 tuntia.

Nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan lääketieteen kehitykseen ja seurata pahimpien vitsauksien kukistamista. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, voit hyödyntää supertarjouksen:

  • Käyttöoikeuden lehtien digijulkaisuihin – voit lukea vaikka National Geographicia tai Historiaa
  • Sonitumin Bluetooth-kaiuttimen
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä

Saat koko paketin vain 4,90 eurolla – säästät 56 euroa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: