Kaasuanturi valvoo suoliston hyvinvointia

Kapselin anturit tarkkailevat suolistokaasujen koostumusta ja kertovat, onko ruoansulatusbakteereilla hyvät työolosuhteet.

© Flaticon

Australialaiset tutkijat testaavat nieltävää suolentutkimuslaitetta, joka selvittää ruoansulatuselimistön voinnin ja auttaa säätämään ruokavalion suolistolle mieluisaksi.

Melbournessa toimivan RMIT-yliopiston tutkijoiden luomus on 2,6 sentin pituinen kapseli, joka sisältää pariston, lämpömittarin, lähettimen ja vetyä, happea ja hiilidioksidia aistivat anturit.

Kapseli niellään, ja se kulkee ruoansulatuselimistön läpi ja lähettää matkan varrelta tietoa suoliston vety-, happi- ja hiilidioksidipitoisuudesta. Näiden kaasujen esiintymisestä on pääteltävissä, miten hyvin suolistobakteerit voivat.

Runsaskuituinen ja vähäkuituinen ruokavalio

Kapselia on testattu muun muassa kahdesti koehenkilöllä, joka ensin oli runsaskuituisella ruokavaliolla ja toisella kerralla söi vähäkuituista ruokaa.

Runsaskuituinen dieetti aiheutti koehenkilölle mahakipuja, ja kapseli havaitsikin, että hänen paksusuolessaan oli normaalia enemmän happea kolmen tunnin ajan ruokailun jälkeen. Ilmeisesti runsas happi haittasi anaerobisten suolistobakteerien toimintaa. Nämä bakteerit toimivat hapettomissa oloissa ja hajottavat ruokaa.

Vähäkuituinenkin ruoka aiheutti ongelmia. Ohutsuolen vetypitoisuus oli hyvin alhainen, mikä viittaa siihen, että bakteerit voivat huonosti.

Tutkijat kaavailevat kapselista rutiinimenetelmää. Tulevaisuudessa ihmiset voivat ehkä omin päin tarkistaa suolistonsa hyvinvoinnin nielemällä säännöllisin väliajoin suolentutkimuskapselin.

Kapseli kulkee puoli metriä tunnissa

Kapselin matka suusta vessanpyttyyn kestää noin 20 tuntia. Ensimmäiset tunnit se viettää mahalaukussa. Kulkuun 8 metriä pitkän suoliston läpi kuluu 15,5 tuntia.