Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Flaticon
Lääketiede

Kaasuanturi valvoo suoliston hyvinvointia

Kapselin anturit tarkkailevat suolistokaasujen koostumusta ja kertovat, onko ruoansulatusbakteereilla hyvät työolosuhteet.

Australialaiset tutkijat testaavat nieltävää suolentutkimuslaitetta, joka selvittää ruoansulatuselimistön voinnin ja auttaa säätämään ruokavalion suolistolle mieluisaksi.

Melbournessa toimivan RMIT-yliopiston tutkijoiden luomus on 2,6 sentin pituinen kapseli, joka sisältää pariston, lämpömittarin, lähettimen ja vetyä, happea ja hiilidioksidia aistivat anturit.

Kapseli niellään, ja se kulkee ruoansulatuselimistön läpi ja lähettää matkan varrelta tietoa suoliston vety-, happi- ja hiilidioksidipitoisuudesta. Näiden kaasujen esiintymisestä on pääteltävissä, miten hyvin suolistobakteerit voivat.

Runsaskuituinen ja vähäkuituinen ruokavalio

Kapselia on testattu muun muassa kahdesti koehenkilöllä, joka ensin oli runsaskuituisella ruokavaliolla ja toisella kerralla söi vähäkuituista ruokaa.

Runsaskuituinen dieetti aiheutti koehenkilölle mahakipuja, ja kapseli havaitsikin, että hänen paksusuolessaan oli normaalia enemmän happea kolmen tunnin ajan ruokailun jälkeen. Ilmeisesti runsas happi haittasi anaerobisten suolistobakteerien toimintaa. Nämä bakteerit toimivat hapettomissa oloissa ja hajottavat ruokaa.

Vähäkuituinenkin ruoka aiheutti ongelmia. Ohutsuolen vetypitoisuus oli hyvin alhainen, mikä viittaa siihen, että bakteerit voivat huonosti.

Tutkijat kaavailevat kapselista rutiinimenetelmää. Tulevaisuudessa ihmiset voivat ehkä omin päin tarkistaa suolistonsa hyvinvoinnin nielemällä säännöllisin väliajoin suolentutkimuskapselin.

Kapseli kulkee puoli metriä tunnissa

Kapselin matka suusta vessanpyttyyn kestää noin 20 tuntia. Ensimmäiset tunnit se viettää mahalaukussa. Kulkuun 8 metriä pitkän suoliston läpi kuluu 15,5 tuntia.

Lue myös:

Sairaudet

Diabetes kuriin viruksilla

11 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

73 minuuttia
Sairaudet

3 asetta koronaviruksen toista aaltoa vastaan

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota