Ihmisen ihosoluja mikroskoopissa

Ihmisen ihosoluja nuorennettiin 30 vuotta

Tietty kemiallinen koktaili voi kadottaa ihmissolujen iästä peräti 30 vuotta. Tämän osoittaa uusi tutkimus, jossa tutkijoiden onnistui käynnistää ikääntyneissä soluissa kollageenin tuotanto ja saada haavat paranemaan.

Tietty kemiallinen koktaili voi kadottaa ihmissolujen iästä peräti 30 vuotta. Tämän osoittaa uusi tutkimus, jossa tutkijoiden onnistui käynnistää ikääntyneissä soluissa kollageenin tuotanto ja saada haavat paranemaan.

Shutterstock

Ihosi on jatkuvassa muutoksessa.

Jo kun täytät 18 vuotta, ihossa alkaa hidas ikääntymisprosessi, jossa solujesi kyky tuottaa kollageenia ja elastaania heikkenee. Niiden puute tekee ihosta veltomman ja ryppyisemmän.

Nyt Cambridgessä Barbrahamin tutkimuslaitoksessa on kehitetty menetelmä, joka voi pyyhkiä 30 vuotta pois ihosoluista ja jopa muuttaa tapaa, jolla tulevaisuudessa hoidetaan vakavia haavoja.

Tuttu koktaili kääntää aikaa taaksepäin

Huhtikuussa 2022 tehdyssä tutkimuksessa käytettiin Yamanakan faktoreina tunnettua proteiinikoktailia.

Ihmeproteiinit havaitsi ensimmäisen kerran japanilainen kantasolututkija ja Nobelin lääketieteen palkinnon saaja Shinya Yamanaka vuonna 2007.

Tuolloin hän keksi, että kyseistä neljän proteiinin ryhmää voidaan käyttää muuttamaan kypsät ihosolut kypsymättömiksi ja erilaistumattomiksi soluiksi eli kantasoluiksi.

Kirjoitimme hiljattain siitä, miten Yamanakan faktoreilla pystyttiin nuorentamaan useita elimiä hiirillä. LUE JUTTU TÄSTÄ!

Shinya Yamanaka

Japanilainen Kioton yliopiston kantasolututkija Shinya Yamanaka sai vuonna 2012 Nobelin lääketieteen palkinnon keksittyään, miten kypsiä ihosoluja voidaan taannuttaa erilaistumattomiksi kantasoluiksi neljän proteiinin avulla.

© Wikimedia Commons

Yamanakan kokeissa muutos ihosolusta kantasoluksi vei noin 50 päivää. Yamanakan menetelmässä solut menettivät kuitenkin alkuperäisen tehtävänsä eli ne lakkasivat käyttäytymästä ihosolujen tavoin.

Tämä on ongelma, jos proteiinikoktailia halutaan käyttää ihmisten hoitamiseen.

Vain 13 päivää riittää

Kokeessa tutkijat selvittivät, miten Yamanakan faktoreita voitaisiin käyttää ihon nuorentamiseen ilman, että solujen alkuperäinen tehtävä muuttuu joksikin muuksi.

Koetta varten tutkijat keräsivät ihosoluja kolmelta noin 50-vuotiaalta henkilöltä. Solut altistettiin proteiinikoktailille 13 päivän ajan, minkä jälkeen proteiinit poistettiin ja solut saivat jatkaa kasvamistaan rauhassa.

Mikroskooppikuva ihmissoluviljelmästä

Kantasolut ovat kypsymättömiä soluja, jotka voivat muuttua miksi tahansa elimistön 200–300 erikoistuneesta solutyypistä, esimerkiksi ihosoluiksi. Kuvassa on mikroskooppikuva soluviljelmästä, joka koostuu pluripotenteista kantasoluista.

© Wikimedia Commons

Kantasolut ovat muuttumisen mestareita

Kantasolut ovat kypsymättömiä ja uusiutumiskykyisiä soluja, joista voi kehittyä mitä tahansa elimistön 200–300 erilaistuneesta solutyypistä, esimerkiksi ihosoluja. Mikroskooppikuvassa on ryhmä tällaisia pluripotentteja kantasoluja.
Kuvan punaiset osat osoittavat yhtä Yamanakan faktoreina tunnetuista neljästä proteiinista.

Kun tutkijat myöhemmin mittasivat solujen dna:sta erilaisia kemiallisia merkkitekijöitä, he havaitsivat, että ne muistuttivat iältään 30 vuotta koehenkilöitä nuorempia olevien henkilöiden ihosoluja.

Hoidetut solut käyttäytyivät myös kuin ne olisivat nuorempia: ne esimerkiksi tuottivat paljon enemmän sidekudosproteiini kollageenia. Ja kun tutkijat laittoivat niitä laboratoriossa keinotekoiseen haavaan, ne sulkivat haavan nopeammin kuin vanhat solut.

Tutkijat toivovat, että havainto voi poikia esimerkiksi uuden menetelmän hoitaa palovammoja, jolloin yksi eduista olisi se, ettei elimistö hylkisi soluja, koska ne olisivat potilaan omasta elimistöstä.