Firma myy teinien verta vanhoille ihmisille

San Franciscossa toimiva yritys on aloittanut kiistellyn kokeen. Yritys myy nuorten ihmisten verta todistaakseen, että nuori veri pitää ihmisen nuorena. Tutkijat suhtautuvat hankkeeseen kriittisesti.

Ambrosia-yritys myy nuorten verta vanhoille ihmisille.

© Shutterstock

Yhdysvaltalainen Ambrosia-yritys tarjoaa nyt pussitettua teinien verta. 600 ihmistä on jo ilmoittautunut mukaan kokeeseen.

Tavoitteena on, että vanhat ihmiset saisivat lisäenergiaa nuorten verestä.

Kokeen valvojana toimii vain ja ainoastaan Ambrosia-yritys. Yritys aikoo kerätä koehenkilöitä tietoja ja mitata siten nuoren veren vaikutusta.

Koehenkilöiltä tarkkaillaan useita ikääntymiseen liittyviä biomarkkereita ennen hoitoa ja kuukausi hoidon jälkeen. Veripussihoito maksaa 6 700 euroa.

Veri saadaan veripankeista. Siitä poistetaan verisolut, joten jäljelle jää vain plasma. Näin luovuttajalla ja koehenkilöllä ei tarvitse olla sama veriryhmä.

Idea tuli Stanfordista

Yrityksen on perustanut 32-vuotias lääkäri Jesse Karmazin, ja yritysidea on peräisin Stanfordin yliopistossa vuonna 2014 tehdystä tutkimuksesta, jossa osoitettiin, että veren saajalle on hyötyä siitä, jos luovuttaja on nuori.

Tutkijat totesivat, että vanhat hiiret, jotka olivat saaneet nuorten hiirten veriplasmaa, selvisivät muita paremmin muistitestistä, jossa vaadittiin avaruudellista hahmottamiskykyä.

Ambrosia aikoo nyt toistaa kokeen ihmisillä.

Stanford arvostelee tutkimusta

Joukko tutkijoita on arvostellut yritystä muun muassa sen vuoksi, että kokeessa ei käytetä verrokkiryhmää ja että koehenkilöt itse rahoittavat tutkimusta. Koehenkilöiden rahoituksen turvin yritys kykenee kiertämään Yhdysvaltojen terveysviranomaisten kliinisille tutkimuksille asettamia sääntöjä.

Myös Stanford-tutkimuksessa 2014 mukana ollut neurologi Tony Wyss-Coray yhtyy kritiikkiin.