Aivosolun karva määrää painon

Aivosolun pinnalla olevien värekarvojen sisältämät proteiinit ohjaavat ruokahalua.

© National Institutes of Health (NIH) / Creative Commons

Aivojen hermosolujen pinnalla on pieniä ulokkeita, värekarvoja, joiden tehtävä on ollut tähän asti hämärän peitossa. Uuden tutkimuksen mukaan ne voivat olla yhteydessä liikalihavuuteen.

Kalifornian yliopiston tutkijat ovat tutkineet laboratoriossa kasvatettuja hermosoluja ja tulleet siihen tulokseen, että solujen värekarvat liittyvät proteiiniin, joka ohjaa ruokahalua.

Tuloksena voi olla vaikea liikapaino

Proteiini on nimeltään MC4R. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että mutaatio geenissä, joka ohjaa MC4R:n syntyä, voi johtaa vaikean liikalihavuuden kehittymiseen.

Terveissä soluissa on värekarvoissa MC4R-proteiinia, mutta geenimuunnos estää proteiinia pääsemästä värekarvoihin.

MC4R toimii värekarvoissa yhdessä toisen proteiinin, ADCY3:n, kanssa. Sekin vaikuttaa ruokahaluun. Kun laboratoriohiirissä estettiin näitä proteiineja kohtaamasta, hiirille kehittyi vakava liikalihavuus.

© R. Bansal & N. Berbari

Karvoilla on monta tehtävää

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat, että värekarvojen kahden proteiinin yhteistoiminta ratkaisee, miten aivo­solut saavat pidettyä ruoka­halun aisoissa.

Värekarvoilla voi olla muitakin tehtäviä. Niistä on löydetty myös proteiineja, jotka reagoivat mielialaa säätelevään dopamiini-­välittäjäaineeseen, ja ne erittävät itsekin kemiallisia viestiaineita.