Aiheuttavatko keinotekoiset makeutusaineet syöpää?

Väitteet siitä, että makeutusaineet aiheuttavat syöpää, syntyivät 1996 ja ovat siitä alkaen aiheuttaneet paljon keskustelua. Vaikka makeutusaineet onkin vapautettu vastuusta melkein kaikissa sittemmin tehdyissä tutkimuksissa, niiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta.

Shutterstock

Sokeria korvaavat makeutteet ovat joko keinotekoisia tai luonnollisia aineita, jotka vastaavat energiapitoisuudeltaan sokeria mutta jotka ovat sitä selvästi makeampia. Kun jo pienellä määrällä voidaan makeuttaa vaikka juoma, energiaa tulee vähän.

Yhdysvaltalainen neurologi John Olney väitti vuonna 1996 keinotekoisiin makeutusaineisiin kuuluvan aspartaamin aiheuttavan syöpää sillä perusteella, että sen jälkeen, kun aine hyväksyttiin vuonna 1981, aivosyöpä oli yleistynyt.

Sekä Coca-Cola Light että Zero makeutetaan aspartaamilla, jota on turvallista käyttää, kunhan ei ylitä hyväksyttävää päiväsaantia.

Asiasta sukeutui kiivas väittely. Tutkimukset eivät kuitenkaan juuri antaneet tukea Olneyn käsitykselle syöpäriskistä.

Yli sadan maan elintarviketurvallisuusvirastot pitävät aspartaamia haitattomana, kun sitä käytetään suositusten mukaan, mutta osa tutkijoista ja päättäjistä kaipaa lisää tietoa pitkäaikaisvaikutuksista.

Aspartaami on keinotekoinen makeute, jonka energiasisältö on sama kuin sokerin. Aspartaami on 200 kertaa sokeria makeampaa.

Makeutusaineita tutkitaan edelleen

  1. toukokuuta 2019 Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) kertoi, että se aikoo kerätä tietoja makeutusaineista 13. syyskuuta 2019 asti.

Tarkoituksena on arvioida ennen 20. tammikuuta 2009 käyttöön hyväksytyt makeutusaineet uudelleen.

Lue myös:

Lääketieteellinen tekniikka

Jäähdytys pelasti jalkapalloilijan halvaantumiselta

1 minuuttia
Lääketiede

Uusi ase huijaa tuberkuloosia

1 minuuttia
PULA VERESTÄ
Lääketieteellinen tekniikka

Soluviljelmästä veritehtaaksi

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!