Uusi kalenteri voi rikastuttaa

Nykyinen kalenteri on toivoton muinaisjäänne, joka aiheuttaa miljardien eurojen kustannukset joka vuosi. Nyt kaksi yhdysvaltalaistutkijaa on kehittänyt uuden – halvemman – kalenterin, joka rikastuttaa meitä kaikkia.

Uusi kalenteri

Maailma on muuttunut valtavasti sitten keskiajan, mutta silti meillä on käytössä sama kalenteri.

Astrofyysikko Richard Henry ja taloustieteilijä Steve Hanke yhdysvaltalaisesta Johns Hopkinsin yliopistosta ovat analysoineet ajastaikaa ja ehdottavat nyt epäjohdonmukaisen kalenterin korvaamista paremmalla.

Vanha ajanlasku maksaa

Koska päivämäärät eivät nykykalenterissa osu joka vuosi samalle viikonpäivälle, esimerkiksi työnantajien pitää suunnitella uudet työlistat joka vuosi.

Rehtorien ja muiden koulutuksesta vastaavien pitää miettiä, miten opetussuunnitelmat, kokeet ja lomat sovitetaan kalenteriin, mikä vie sekä aikaa että rahaa.

Nykykalenterin kvartaalitkaan eivät ole saman pituisia, minkä vuoksi korkojen ja tuottojen laskemiseen tarvitaan monimutkaisia laskutoimituksia.

Epäjohdonmukaisuus aiheuttaa suuria kustannuksia niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla, selviää tutkijoiden analyyseistä.

Vuodessa on vain 364 päivää

Henry ja Hanke ovat kehittäneet ongelmaan ratkaisun. Heidän uudessa kalenterissaan vuoden ensimmäinen päivä on aina maanantai, päivämäärät lukkiutuvat tiettyyn viikonpäivään ja vuosineljänneksissä on poikkeuksetta yhtä monta päivää.

Koska vuoden pitää aina päättyä sunnuntaihin, päivien lukumäärän on pakko olla seitsemällä jaollinen. Tästä syystä kalenterivuodessa on 364 päivää.

Karkauspäivien sijaan uudessa järjestelmässä on karkausviikko. Näin kalenteri saadaan pysymään johdonmukaisena ja vastaamaan vuodenaikoja. Lisäksi karkausviikon ansiosta päivien määrä on kaikkina vuosina seitsemällä jaollinen. Karkausviikko sijoittuu kalenterissa joulukuun jälkeen, ja se on oikeastaan minikuukausi, josta tutkijat käyttävät nimeä Xtr.

Tutkijoiden laskelmien mukaan uusi kalenteri toisi yksinomaan Yhdysvalloissa satojen miljardien dollarien säästöt joka vuosi.